The Swedish High Speed Club
SMHSC


Startsida

Lördagsnätet

Styrelse

Medlemmar

SCAG

 

Det kostar att åka på expedition och köra radio. Speciellt om man är flera som åker långt bort med en stor båt och har mycket utrustning med sig.

Men det finns mer ekonomiska alternativ, här slår Bullen ett slag för QRP-alternativet, gärna i den närliggande SMFF- eller SOTA-terrängen dessutom.

Bulle_240608.mp3

CW-bullen 240608.pdf

 

Bullen berättar om en svensk Oscar som verkligen gjort stort avtryck i radiohistorien med sina produkter.

Så kan vi inte bortse från att specialsignaler av alla de slag hörs på våra band nuförtiden. Kommande vecka firas minnet av invasionen av Normandie. Radioamatörer i Nordirland hänger på..

Bulle_240601.mp3

CW-bullen 240601.pdf

 

Solen ställer verkligen till det med radiokonditionerna för tillfället. Och nedskräpningen av rymden oroar forskare.

En radiohatt istället för en foliehatt, kan det vara något? Den sålde si sådär när den kom och blev snart överkörd av transistorradion.

Bulle_240518.mp3

CW-bullen 240518.pdf

 

Telegrafera mera för hela slanten vid SSA årsmöte på Öland. Robban SM0TAE fick till och med kommunstyrelsens ordförande att greppa telegrafinyckeln!

Martin F Jue tycker det är dags för pension vid 82 års ålder. Hans företag MFJ har en otrolig mängd egenutvecklade produkter i sin katalog, många av dem återfinns även hos radioamatörer och SWL i detta land.

Bulle_240504.mp3

CW-bullen 240504.pdf

 

Med en norrman i spetsen satsas det återigen på en resa till Bouvet Island för att köra radio. Kostsam sväng kan man lugnt säga..

NASA försöker laga datorn på långfärdsfarkosten Voyager 1 via "long path" Och verkar ha lyckats!

Bullen_2409427.mp3

CW-bullen 240427.pdf

 

"Telegrafera mera" - så låter uppropet gällande ett föredrag vid SSAs årsmöte nästa veckan. Lysande formulering tänker Bullen - vi hänger på!

POPP-buggen var under lång tid poppis bland svenska radioamatörer, Bullen har har koll på ursprunget.

Bulle_240420.mp3

CW-bullen 240420.pdf

 

Likt ett lämmeltåg sprider sig nu de telegrafinycklar som bytte ägare i Eskilstuna förra helgen över landet. Vi ser fram emot att höra dem på banden!

Amatörradion firar World Amateur Radio Day kommande vecka. Tänk att vi som använder morsealfabetet för att kommunicera gör det på precis samma sätt som pionjärerna gjorde för 100 år sedan!

Bulle_240413.mp3

CW-bullen 240413.pdf

 

Radiomässa i Eskilstuna, ett perfekt ställe att hitta den där sköna telegrafinyckeln som någon vill sälja

Guglielmo Marconi firas månaden ut, det är nämligen 150 år sedan han föddes. En legend inom radiobranschen, framförallt inom marin radio

Bild från Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radio_MARCONI.jpg

Bulle_240406.mp3

CW-bullen 240406.pdf

 

Vårdagjämningen passerad, nu strålar solen på oss under längre dagar och det bildas D-vitaminer i kroppen..  

Islands On The Air - IOTA - är ett populärt program för radioamatörer. Vi finner kända svenska hams högt på Ärolistan (Honour Roll) för 2024 som just presenterats. Så dumpas farligt avfall - från rymden!

Skiss från NASA över rymdskrot runt oss, bild från Wikipedia

Bulle_240323.mp3

CW-bullen 240323.pdf

 

Det blev eldavbrott för Bullen på 40m förra helgen. Felet lokaliserat, ligger under en meter snö...

Bullen har flera gånger påpekat att underhåll av antenner mitt i vintern bör undvikas. Men ibland tvingas man till åtgärder, då kan snöskor vara till hjälp. En fullmatad klubbtidning är en lyxgåva till medlemmarna, Bullen ger fina några exempel.

Bild från https://www.qrz.com/db/SK0QO

Bulle_240309.mp3

CW-bullen 240309.pdf

 

Vissa säger att det är vår i luften nu när vi går in i mars månad. Och ett steg närmare vår är det väl när Vasaloppet går av stapeln.

Bullen hittar en artikel i en gammal QTC där vän av ordning ger lite tips om hur trafikkulturen på 40m CW kan förbättras. Så inser vi att gammal kärlek aldrig rostar..

Sankt Valentin, bild från https://sv.wikipedia.org/

Bulle_240302.mp3

CW-bullen 240302.pdf

 

Solen fortsätter att leva sitt för tillfället fläckiga liv till glädje för oss hams. Bara att ta för sig av lågt hängande frukt på banden. 

Hur hälsar man glatt på telegrafi till en Filippinare? Bullen har svaret. Så spekuleras även en del om huruvida Elvis fortfarande lever..

Hälsningsfraser sammanställda av Hifo JJ1FXF

Bulle_240224.mp3

CW-bullen 240224.pdf

 

En RIB "radiolåda" ställs upp på stranden på Robinson Crusoes ö i Söderhavet. Annat var det på SM0AGD's tid då operatören själv åkte till den rara ön och körde radio.

Myndigheterna i USA vässar sig i jakten på radiopiratet - tuffa böter döms ut för de som trots allt lägger ut signaler i etern.

Bild från QRZ.com

Bulle_240210.mp3

CW-bullen 240210.pdf

 

Ett Ham Meeting på allra högsta nivå pågår just nu. Självklart har vi en svensk på plats.

Det finns flera klassiska tillverkare av telegrafinycklar, en som stått sig genom året är Vibroplex. För den nyfikne finns nu hjälp att få för att identifiera tillverkningsåret på sin halvautomatiska nyckel - helt utan hjälp av AI

(ISS - bild från Wikipedia)

Bulle_240203.mp3

CW-bullen 240203.pdf

 

Tänk att som ung flicka i början av 30-talet få £5 för att ha givit namn åt en ny planet i vårt solsystem..

Ett mycket rart och svårkört DXCC-land kliver nu in i en ny era, dock inget för oss. Men däremot kör man även telegrafi så det står härliga till och därför blir det många plus. Utöver detta blir vi uppmärksammade på "!"

Plutos yta - fotograferad av rymdsonden New Horizon (bild från Wikipedia)

Bulle_240127.mp3

CW-bullen 240127.pdf

 

Signaler kommer från hög instans att vi ska förbereda oss för kris eller krig. Bullen ger foliehattarna credd..

Så har SCAG sammanställt resultatet från Nyårsdagens SKD. Dessutom delades lotterivinster ut.Klicka på länken till SCAG hemsida så får du alla detaljer, inklusive deltagarnas kommentarer och bilder. Sedan var det ju detta med AI, nu gräver den artificiella intelligensen på ham-banden..

bild från byjus.com

Bulle_240120.mp3

CW-bullen 240120.pdf

 

För oss betyder dagen då Knut har namnsdag att vi sparkar julen ut. Men en Knutte hade det så motigt att han blev ett helgon. 

Att ha koll på tiden är viktig för oss radioamatörer. För sättet att ange tid finns ett helt smörgåsbord att välja mellan. Bullen reder ut några begrepp. Så summerar vi SOCWA för år 2023.

Bild från Wikimedia Commons, the free media repository

Bulle_240113.mp3

CW-bullen 240113.pdf

 

Vi skriver nu 2024, ett nytt år har just börjat. Vem minns inte nyårsafton 1999 när milleniebuggen Y2K härjade som värst?

På solen bubblar det, i dagarna hade vi det största utbrottet hittills i denna solcykel. Och på Island knakar och gungar marken igen när en vulkan vill pressa upp lite av jordens innanmäte till de som bor där.

(bild från theconversation.com)

Bulle_240106.mp3

CW-bullen 240106.pdf

 

Det rullar på, snart är julen här. Bullen gläds åt att man från världsarvet Grimeton ska sända ett julmeddelande till hela världen igen - naturligtvis på telegrafi!

Solen tar ett språng och kastar ut plasma ur det kraftigaste utbrottet hittills för denna solcykel. Och på julafton hör vi som vanligt skönsång av Benjamin Syrsa alias vår egen Bengt SM0GU.

Bilden av Benjamin från movies.about.com

Bulle_231216.mp3

CW-bullen 231216.pdf

 

Ted McElroy var en telegrafist utav Guds nåde. Världsrekordet lever kvar i hans minne. Hans mekaniska nycklar lever också vidare långt efter hans bortgång.

Det rullar på med radions 100-års firande i olika länder. Bullen håller lite koll på detta. Dessutom firar en CW-klubb sitt 25-års jubileum och finns på banden med special-call.

Bulle_231209.mp3

CW-bullen 231209.pdf

 

Landet har drabbats av rejäla snöfall senaste veckorna. Hur fungerar våra antenner i snön, behöver de strykas med något undergörande medel? Snake Oil kanske..

SOCWA tuffar vidare och går mot årets slutspurt. Statistiken visar på ytterligare ett år där vacker telegrafi i mängd klingat på våra band i minst 10 minuter åt gången.

Så kom det ett mail från vännen Per SM4TU med anledning av förra bullen som handlade om Farbror Sven. 

Bulle_231202.mp3

CW-bullen 231202.pdf

 

Bullen handlar om ett par långkörare på radio som vi som varit med ett tag garanterat lyssnat till mer än en gång..

Det var inte bara Smoke Rings i Sveriges Radio, nu har en amatörradiofyr på Madeira tyvärr gått upp i rök.

Klicka på bilden för att komma till webbsidan

Bulle_231118.mp3

CW-bullen 231118.pdf

 

Traditioner är till för att hållas, idag firar vi Mårtenmäss som har sitt ursprung i något som hände år 397..

Bullen missar inget. Idag firas även Alla Singlarnas Dag. I våra radiotävlingar är den populäraste klassen oftast Single Op, alltså ligger vi som vanligt rätt i våra tankar, nu ska de kämparna firas. 

Helgonet Martin (Mårten) av Tours

Bulle_231111.mp3

CW-bullen 231111.pdf

 

Vid årets prylmarknad hos SK0QO  fanns även våra vänner Håkan och Robban för att informera om telegrafi. Succé naturligtvis.

Vi känner alla till att radiosignaler kan komma till oss både korta och långa vägen från platser på andra sidan jordklotet. Men signalen från FRB 20220610A har tagit en helt annan väg.

Bulle_231104.mp3

CW-bullen 231104.pdf

 

SK0QO lockar till prylmarknad i Handen. Självklart slås även ett slag för telegrafins förträfflighet vid evenemanget. 

Vill du ställa klockan till exakt vintertid så finns sedan mer än hundra år The National Institute of Standards and Technology Radio Station WWV i Colorado på kortvåg för att hjälpa dig. Där får du även annan info, exempelvis om solens aktuella tillstånd. Canadas motsvarighet CHU tuffar också vidare på kortvågen.

Bild på WWV headquarters www.nist.gov

Bulle_231028.mp3

CW-bullen 231028.pdf

 

RSGB belönar en volontär som uppfunnit en telegrafinyckel som även barn kan bygga.

Följ länken nedan till RSGB och byggbeskrivning av nyckeln.

The Snail Morse Practice Key (länk)

Så närmar vi oss det importerade spektaklet Halloween. Sedan 26 år vaknar då  Zombies även upp på ham-banden för det årliga The Zombie Shuffle.

http://www.zianet.com/qrp/ZOMBIE/pg.html

Bulle_231021.mp3

CW-bullen 221021.pdf

 

Vi har kul när banden är fulla av DX-expeditioner igen, dessutom kör de en hel del CW vilket gläder oss.

Bäst är naturligtvis om man kan "knäcka" de pile-up som uppstår när riktigt rara stationer visar sig på banden.

På Fritänkarens Dag ägnar vi en tanke åt G2DAF som hittade på en design som underlättade vid byggandet av slutsteg.

Bulle_231014.mp3

CW-bullen 231014.pdf

Dagen för spökjakt infaller denna lördag. Bullen funderar om det spökar på banden..

I Storbritannien söker man under oktober upp gamla bunkrar från kalla krigets dagar och kör radio från dem.

Bulle_230930.mp3

CW-bullen 230930.pdf

 

Visst trivs vi uppe i högan nord, åtminstone om vi tolkar en gammal Dalakarlsång rätt. Trots att norrsken stör ut kortvågen ibland. 

Fler amatörband, hur skulle det smaka med 8 meter? Bullen är skeptisk. Så var det ju denna följetong om Marconisändaren på havets botten, kommer den att kunna bärgas?

Bulle_230923.mp3

CW-bullen 230923.pdf

 

Det är populärt nu att hylla gamla klassiska radiostationer som betytt så mycket för många människor.

Gammal är äldst heter det, för någon kan det betyda att rekord noteras i boken. Så laddar vi för Polar Battle i helgen.

Bulle_230916.mp3

CW-bullen 230916.pdf

 

Långvågsentusiaster i Storbritannien protesterar mot stängningen av en radiostation som sänt på 198 kHz sedan början av förra seklet.

Kritiska fel i byggandet på 1960-talet av den gigantiska parabolen i Arecibo Puerto Rico resulterade i att den kraschade år 2020. Det visar analyserna.

Så ger sig AI in i amatörradiovärlden för att bekämpa vitt brus på banden.

(Droitwich 198 kHz, bild från Wikipedia)

Bulle_230909.mp3

CW-bullen 230909.pdf

 

Fyllda vattenmagasin uppe i fjällvärlden borde glädja kraftbolagen.

Och på North Cook Island i Söderhavet har en amfibiebil dykt upp på stranden, fullt lastad med radioutrustning. Ingen människa vid ratten men radio kör den så det bubblar på banden.

Och vid nordpolen befinner sig ett fartyg som inte ser ut som alla andra.. även där körs amatörradio.

Bulle_230902.mp3

CW-bullen 230902.pdf

 

To "bee or not to bee" - bullen väljer att hylla honungsbiet på dess speciella hyllningsdag.

Köra CW med kniv är ett speciellt hantverk som sannolikt var mer populärt förr i tiden. Men i Europa håller Side Sweepers Net låda på 80m på söndagskvällarna, eldsjälen Durk PA3BYW är net control och inbjuder till "knivande" för alla intresserade.

Bild från https://www.qrz.com/db/PA3BYW

Bulle_230819.mp3

CW-bullen 230819.pdf

 

Storfinansen söker sig till kortvåg för att kapa millisekunder när aktier ska köpas eller säljas.

Jorden befinner sig just nu i kometen Swift-Tuttles svans vilket ger meteorregn i helgen. VHF-operatörerna tar nytta av stjärnfallen för att studsa radio mot deras spår när de brinner upp i jonosfären.

Bulle_230812.mp3

CW-bullen 230812.pdf

 

Klä sig i foliehatt kanske passar på hattens dag. Bullen kör barhuvat då det fortfarande är sommarväder.

Det tog lång tid innan kungen godkände att Elfrida skulle få utbilda sig till telegrafist. Men skam den som ger sig, till slut blev hon Sveriges första kvinnliga telegrafist. Många har det varit som följt efter i hennes spår som gnist.

Så funderar Bullen över vertikala buggar..

  

Bulle_230805.mp3

CW-bullen 230805.pdf

 

En sommarbulle med blandat innehåll.

Jänkarna firar minst sagt udda företeelser denna dag den 29 juli. Reservdelar till Yaesu från Australien eller..?

Så reser vi med Rune COP till Korpis.

Bulle_230729.mp3

CW-bullen 230729.pdf

 

I vårterminens sista bulle innan sommarlovet hyllar vi Island på deras nationaldag.

CW-nycklar fascinerar naturligtvis oss gnistar. Några är mer fantasifullt tillverkade än andra. Och en nyckel som kommer från ett vedträ är speciell i många avseenden. Så har det satts ett rekord uppe i rymden..

(bild från https://na6o.com/main/Bugs.html)

Bulle_230617.mp3

CW-bullen 230617.pdf

 

Några hams på banden gillar allra mest att störa ut andra. I USA tar FCC i med hårdhandskar mot sådana DQRM'are.

Och Down Under ställer man frågor om morsetelegrafering i ett populärt TV-program, klart som tusan att en radioamatör kammade hem högsta vinsten!

Bulle_230610.mp3

CW-bullen 230610.pdf

 

Nu är det full fart på gänget som klättrat upp på Rockall Island med radioutrustning. Ute och cyklar idag?

MM0UKI kör radio för fullt ute på granitklumpen i nord-Atlanten. En viss komik infann sig häromdagen när Bulle-op lyssnade på dem på 20m SSB

Cykelns dag världen över missar Bullen naturligtvis inte. För 50 år sedan blev det QSO med SM2EZT som körde cykel-mobil på 80m CW med hembyggd kristallstyrd sändare/mottagare. CW-nyckeln utgjordes av cykelstyret..

(bilden visar en modern radioinstallation på cykel)

Bulle_230603.mp3

CW-bullen 230603.pdf

En modern variant av cykel-mobil https://www.qrz.com/db/G4AKC

Vem kan motstå nybakta muffins idag på muffinsens dag? Och uppe med tuppen, vilken tid är det som gäller?

Sedan hotas några av våra amatörband av storfinansen som köpt in sig på stora delar av spektrat. Vi amatörer kastas ut..

Bulle_230527.mp3

CW-bullen 230527.pdf

 

Denna dag firar vi internationella bi-dagen. Bi-dagen instiftades av FN för att uppmärksamma binas stora betydelse för ekosystemet.

Vi har biodlare i vår SMHSC-familj, heder åt dem för deras viktiga arbete. Sedan påminner Bullen om att det kan vara nyttigt med stålhjälm när kastlodet ska användas vid uppsättandet av antenn för portabeltesten

Bulle_230520.mp3

CW-bullen 230520.pdf

 

Don Quijote krigade av någon anledning mot väderkvarnar. Vi andra uppskattar kvarnarna och håller minnet av dem vid liv även genom radiokörandet.

Att behärska morsetelegrafering fascinerar fortfarande omgivningen, det noterade Bulle-Op vid sitt portabelkörande på Gotlands Högklint. Där flockades turister runt portabelriggen.

Bulle_230513.mp3

CW-bullen 230513.pdf

 

Våren tvingas nu fram när vi tänder våra brasor på valborgsmässoafton. Envist snöande må kliva undan..

Kungen fyller år imorgon, Bullen minns när han körde radio på 80m SSB.

Det stolta bolaget Nokia i öster har fått ett långväga uppdrag som inte går av för hackor. Och ett gammalt smugglingsärende dyker även upp i dagens bulle..

Bulle_230429.mp3

CW-bullen 230429.pdf

 

Radiorör åter i produktion och en expedition till granitblock ute i nordligaste Atlanten bjuder Bullen på denna gång.

Att amerikanska radiorör åter ska nytillverkas beror inte så mycket på radioamatörer som ett tydligt behov hos audiofiler eller "audiophiles" som de kallas internationellt. Det vill säga de som värnar kvalité i exempelvis gitarrförstärkare och ljudanläggningar.

Sedan avser ett gäng hams att åka till ett granitblock i Atlanten för att köra radio, en resa som kräver en hel del av manskapet.

Bulle_230422.mp3

CW-bullen 230422.pdf

 

Bullen håller koll på ny satellit som ska hjälpa oss när solen spyr ut plasma.

En glad satellit kommer att lära oss mer om hur solens utbrott påverkar livet på jorden och i rymden. Och i öster siktar Raketmannen siktar mot JA8, det gillas inte.

Bulle_230415.mp3

CW-bullen 230415.pdf

 

Bullen tittar på antenntillverkarnas fantasifulla namn på sina produkter. Sedan minns vi vår globetrotter som reste jorden runt för att aktivera rara platser på banden.

Vår egen Erik Arild aktiverade under 80- och 90-talet 54 olika DXCC-entiteter. Några var mer spektakulära än andra, Bullen ger exempel.

Bulle_230401.mp3

CW-bullen 230401.pdf

 

Skickliga CW-operatörer aktiverar just nu en liten ö utanför Canadas kust. Där vandrar också hästar av unik typ.

Sedan lite om en båt placerar ut lådor på rara öar, lådor som "kör radio" på distans..

Annat var det förr då våra DX-hjältar hette Gus, Don och Colvins, och naturligtvis Danny på båten Yasme. Och så kryddar bullen med några ordstäv som piggar upp.

Bulle_230325.mp3

CW-bullen 230325.pdf

 

I dagens bulle noterar vi att man i moderna bilar inte kan ha bilradio med AM-bandet på frekvensskalan. Så funderar vi över "?" 

I USA där AM-radio på mellanvåg fortfarande frodas har debatt uppstått huruvida man ska tillåta att nya elbilar saknar mellanvåg i bilradion. Och att ständigt mötas av ett "?" när man ropar CQ på bandet ställer frågor..

 

Bulle_230318.mp3

CW-bullen 230318.pdf

 

Världsarv innebär för de flesta av oss byggnader, platser eller områden av speciellt värde för mänskligheten. För oss gnistar finns också något mycket viktigt att bevara.

Bullen har kikat på ett dokument från IARU Region 1 som talar om om att vi ska försöka påverka högre makt för att ge morsetelegrafi lång bevarandestatus. För med morsekod kan vi verkligen prata med varandra, inte bara låta vår dator prata med en annan dator för att sedan skicka ett digitalt (obefintligt) QSL-kort..

Bulle_230311.mp3

CW-bullen 230311.pdf

Safeguard of Morse code.pdf

 

Vissa prylar som finns bland oss tar vi ofta för givna utan att fundera över hur de underhålls och lever vidare. En kär gammal fyr kan vara en sådan pryl.

Bullen berättar om den gamla radiofyren som fått nytt liv på ny plats.

Att köra CW i high speed kräver sin man. Dessutom kräver det ett verktyg som operatören trivs med, som också står stadigt på borde. RM2D Mats har hittat en produkt av toppklass som en före detta sovjetisk gnist med kärlek till telegrafi har konstruerat.

Bulle_230304.mp3

CW-bullen 230304.pdf

Video när RM2D nycklar sin fin fina RA1AOM-manipulator

https://www.qrz.com/db/RA1AOM

 

 

Efter ett litet uppehåll så kommer här årets första bulle. Bullen återkopplar lite från expeditionen till Bouvet Island som trots stora vedermödor kom igång på HF.

En företeelse som verkligen fått utrymme i media på senaste tiden är högt flygande ballonger av olika slag med last hängande under sig. Ett koncept radioamatörer under lång tid experimenterat med.

Bulle_230225.mp3

CW-bullen 230225.pdf

 

 

 

I höstterminens sista bulle noterar vi att det med stormsteg lackar mot jul. Sköna långhelger att se fram emot. Men alla tomtar ger inte bort paket..

En av årets nobelpristagare uppmärksammas för sitt makalösa arbete med att kartlägga vårt ursprung. Finns det likheter med gamla tiders DX-jägare? Och statistiken visar hur mycket klingande CW som SOCWA gett oss på banden över året. Imponerande!

Bulle_221217.mp3

CW-bullen 221217.pdf

 

I dagens bulle hör vi hur en lång bussresa i Egypten lyses upp av klingande CW från SMHSC i lurarna.

Vidare hörs toner från svunna tider via callet W1WCC borta i Cape Cod, Massachusetts USA. Kustradiostationen WCC sades på sin tid vara den största i världen där drygt 1500 meddelanden per dag utväxlades i olika riktningar. Och under en period hade Alexandersonsändaren i Grimeton ett par syskon i lokalerna i Cape Cod.

Bulle_221210.mp3

CW-bullen 221210.pdf

Det lackar mot jul och midvinter-mörkret lägger sig när omgivningen lyses upp med kinesisk belysning som även sänder på kortvågsbanden.

Prepping aktuellt igen, det talas om planerad bortkoppling av el på vissa platser under kommande vinter. Så finns det pengar att tjäna på norrskenet som stör ut vår kortvågstrafik.

Bulle_221203.mp3

CW-bullen 221203.pdf

 

För drygt 16 år sedan rapporterade Ztig SM0NFA (SK) underhållande om en afton då han missade en live pianokoncert.

Ingemar AIG ger oss en favorit i repris - om när SMHSC-nestor Ztig i Nockeby via high speed morse berättade om hur hans antennarbete under dagen resulterade i en inställd resa till Berwaldhallen och Menahem Presslers pianokoncert.

Bulle_211119.mp3

CW-bullen 221119.pdf

 

 

Lördagar är synonymt med SMHSCs lördagsnät, en bra start på morgonen. Under många år underhöll Sigge Fürst i radion på lördagarna med sin Frukostklubb.

"God morgon god morgon, etern ska bära fram en hälsning, god morgon till dej" sjöng man i Frukostklubben.

SMHSC bär också fram sin hälsning över etern på lördagar, vår är i form av en rykande färsk bulle. Bullen minns också tidiga försök att överbrygga långa avstånd med någon form av kodad optisk kommunikation. Var det dimma eller mörkt så föll förbindelsen. Tur för oss att vår radio i alla fall tar sig igenom trots dimma eller mörker.

Bulle_221112.mp3

CW-bullen 221112.pdf

 

I novembers första bulle berättar Ingemar AIG om sina första steg in i HSC-världen i början av 1950-talet. HSC står för Radio Telegraphy High Speed Club.

Vidare berättar Ingemar om ett tidigt möte med vad som sedermera blev en legend banden - Laci HA4SA, mer känd som W1PL. Hängde man på 20m under 70-90 talet finns garanterat Laci i loggen ett flertal gånger. Här finns lite mer om Laci https://www.qsl.net/n1ea/w1pl.html

Bulle_221105.mp3

CW-bullen 221105.pdf

 

Bullen tackar och tar emot när den förlorade timmen nu kommer i retur. Vi gör också ett nedslag i historien när Thor var ute och seglade.

Man undrar när politikerna ska bestämma sig för om vi ska ha fortsätta med sommartid eller ej i vårt land. Krångligt..? Nja, down under är det ännu värre. Vilken DX-expedition det blev när LI2B gav sig ut på havet för den historiska resan med flotte från Peru till Polynesien.

Bulle_221029.mp3

CW-bullen 221029.pdf

 

Bullen konstaterar att lampor inte bara lyser, de kan vara kraftiga störkällor också - utan att det syns - men hörs gör de!

IKEA säljer LED-lampor som visar sig ha dolda egenskaper då de efter en tid kan bli störkällor med hög kapacitet. Bullen ger exempel.

Master, framförallt de som vi radioamatörer sätter upp, är mestadels vackra skapelser, åtminstone i våra ögon. Bullen berättar om master som tidigare användes i bygg-hissar men som fick fortsatt liv efter fullgjord tjänstgöring i byggbranschen. En sådan hamnade vid Atlantens strand i Afrika..

Bulle_221022.mp3

CW-bullen 221022.pdf

 

Bullen drar på smilbanden vid åsynen av linjer som målats i Sundsvall.

Ibland blir det fel. I Sundsvall blev det ordentligt fel när man målade linjer i trafikmiljön. Sannolikt en blivande klassiker som man talar om i många år. 

För länge sedan uppstod ett fel i ett tryckeri som blev känt över hela världen som som man faktiskt pratar om än idag. Inte minst på grund av det monetära värde på det flagranta feltrycket har.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kilometervis-sneda-gang-och-cykelvagar-i-sundsvall

Bulle_221008.mp3

CW-bullen_221008.pdf

 

Bullen följer med den unga och tämligen nybakade gnisten Ingemar SM0AIG på resa till Sydamerika.

Det dansas på nattklubb till tonerna av Volare och Besamemucho. Och med strandhugg ända nere i Eldslandet ställer vi till med partaj ombord med Puerto Deseados alla skönheter övervakade av mödrar i mantilj.

I Rio de la Plata kommer en bandit ombord och försöker överta skeppet med hjälp av ett par gigantiska puffror.

Efter att Ingemar kört bullen denna dag så avvek han till krogen för att fira sin 86-årsdag. Vi grattar naturligtvis ynglingen och gläds åt att han slapp käka bly nere i Buenos Aires när en bandit knackade på dörren - hu så det kunde ha gått..

Bulle_221001.mp3

CW-bullen_221001.pdf

 

Bullen uppmärksammar ett intressant fynd nere i Antarktis - drygt 3000 meter under havsytan.

En skuta som förliste för mer än hundra år sedan är nu lokaliserad. Det rör sig om Shackletons fartyg Endurance med vilket han ämnade ta sig till sydpolen i Antarktis. Det gick si så där..

Sedan lägger Bullen lite fokus på våra fyrfotade vänner i shacket, visst finns de de som gillar värmen som våra radios utstrålar.

Bulle_220924.mp3

CW-bullen 220924.pdf

 

I Norge rustar och packar man en container full med radioprylar. Den åker strax ner till södra halvklotets mest ogästvänliga plats. Efter kommer ett lämmeltåg med operatörer..

Dessutom noterar Bullen att vår vän och CW-fantom Mats SM6LRR/RM2D fått ett ärofyllt uppdrag. Detta plus lite annat smått och gott hittar du i dagens bulle.

https://www.3y0j.no/

Bulle_220917.mp3

CW-bullen 220917.pdf

 

Ingemar SM0AIG/SK0HSC laddar om, gamla trötta rör i slutsteget byts ut mot fräscha Penta Labs 3-500Z,  made "over there"..

Lagom till starten av höstterminen så har Ingemar säkerställt att hans L4B slutsteg ska höras runt om i Skandinavien genom att förse det med nya rör.

Och på DX-frekvens har Ingemar lyckats få tag på en riktig raritet - den Argentinska flottans övningsfartyg LU8AEU/MM!

Bulle_220910.mp3

CW-bullen 220910.pdf

 

Hösterminen inleds - nu kör vi igång efter sommaruppehållet

Denna lördag var det dags för SK0HSC/2 med operatör Peter SM2CEW att dra igång Lördagsnätet med Bulle igen efter ett längre sommaruppehåll. Höstterminens start visade sig bjuda på goda konditioner på 40m medan 80m fortfarande lyser med frånvaro av goda signaler.

Bullen bjuder på lite info från en resa längs Vildmarksvägen i SM2/SM3. Radiokörande SM2CEW/P i sin gamla husbil fick LED-lamporna i de moderna husbilarna runtomkring att blinka i takt med CW-tecknen vid QSO. Ett oväntat och vackert inslag i idyllen kan man tycka..

Vägen över Stekenjokk öppnas i juni..

Bulle_220903.mp3

CW-bullen 220903.pdf

 

Fullt drag på 20m mot Sydamerika på nätterna enligt bulle-operatören AIG. Men för att hitta stationer på 6m fick Ingemar rådet att skaffa en rigg med periskop..

Dessutom har Ingemar via ett rag chew med en engelsman boende i Portugal fått tips om ett läckert vin som kommer från en vingård som heter som Åsa-Nisses XYL - Eulalia!

Bulle_220618.mp3

CW-bullen 220618.pdf

 

Små kan blir stora om de är många, det visar en forskare i Luleå som räknat på myggorna i Norrbotten

Ingen kunde nog föreställa sig vilka stora tal det kunde bli när en forskare gjorde beräkningar av myggbeståndet i Norrbotten under en normalsommar. Bullen konstaterar också att prognosmakare inte alltid får rätt. Varför vissa istället väljer att göra prognoser som är så oprecisa att de alltid slår in. Så gjorde dock inte the grand old man Pohlman.. han fick ofta bita i det sura äpplet men hade alltid kvar allas förtroende..

Bulle_220611.mp3

CW-bullen 220611.pdf

 

 

 

Bullen levererar en Pingstupplaga i hänryckningens tecken

I juni månads första bulle, utsänd på pingstaftons morgon, bjuder Ingemar AIG oss på en fängslande resa i tid och rum. Med dunder och brak kör han DX på banden nattetid, men ack sicken olycka när en av de tvenne strängarna i hans L4B brast, inte vill man vara låghalt på banden..

Men som tröst finns alltid den fullmatade QTC som kom damp ned häromdagen. En härlig blandning av läsvärda artiklar.

Bulle_220604.mp3

CW-bullen 220604.pdf

 

I sista bullen för maj månad tar vi en titt på historiska snubbar Braun som gjort rejäla avstamp i historien. Och vad hände med Oscar-7 i juni 2002?

Trots att man mest pratar om Marconi som den trådlösa telegrafins uppfinnare så fanns en annan fysiker också med vid utdelningen av Nobelpriset i fysik år 1909. En namne till denne uppfann så småningom raketer, vissa av dem tar dessutom med sig amatörradiosatelliter på sin resa till rymden.

Bulle_220528.mp3

CW-bullen 220528.pdf

 

Vi gläds åt att Mats SM6LRR/RM2D nu aktiverat sig själv som JT4RR/p ute i Gobi-öknen i Mongoliet. Sedan noterar Bullen att kärt barn fått nytt namn - UFO blir UAP.

Trots att han endast körde med en batteridriven radio och en enkel trådantenn ute i öknen så hördes Mats JT4RR/p  med goda signaler här i SM. Återstår att se om det blir mer aktivitet från öknen så småningom efter en välbehövlig sväng hem till Moskva.

Sen var det ju det här med UFO och gummitummar..

bild från https://www.qrz.com/db/JT4RR

Bulle_220521.mp3

CW-bullen 220521.pdf

 

Vissa dagar fruktar man mer än andra - fredagen den trettonde är just en sådan. GBTT hette hon på kortvågen när hon var i tjänst, nu W6RO. Spökskeppet från WW2 är i trubbel.

Bullen klarade sig från trubbel under fredagen. Vi tar en koll på varför just fredagen den trettonde är en dag då man förväntar sig ett visst omak. Grey Ghost hette hon en period under andra världskriget men den kungliga damen vilar nu i hamnen i Long Beach. Men det är tyvärr ingen trygg tillvaro just nu..

 

Bulle_220514.mp3

CW-bullen 220514.pdf

 

Vi eldar i afton som en hyllning till Valborg (och våren) och samtidigt bugar vi naturligtvis i riktning mot kungahuset där vår regent firar sin födelsedag.

Bullen har också tittat lite på olika CW-nycklar. Speciellt en design, Camel Back, har en tämligen intressant bakgrund. Till och med Samuel Morses bolag fick konkurrens av denna innovation.

Och nu händer det saker på 500 kHz igen..

Tidig Camel Back Key ovan och en likaledes tidig Samuel Morse Lever Correspondent Key nedan.

Bulle_220430.mp3

CW-bullen 220430.pdf

 

Bullen hyllar idag mannen som spelat en stor roll i utvecklingen av radion. Han har därför fått en helt egen dag uppkallad efter sig.

I olika läger träter man om vem som egentligen uppfann radion. Visst finns det vissa frågetecken kring det men den välinformerade redaktören och bulle-operatören Ingemar SM0AIG bulle klarlägger fakta. 

Ljudfilen nedan är en inspelning av SK0HSC på 3537 kc/s som den hördes uppe i SM2-land denna dag.

Bulle_220423.mp3

CW-bullen 220423.pdf

 

Påsken är här med alla sina åldriga traditioner - hur tar vi till oss dessa och omsätter dem i vår nuvarande vardag? Uppe i norr har ett nytt mäktigt rekord just satts.

Att fira påsk i dagens samhälle skiljer sig en del från längre tillbaka i tiden. Sedan har ju var dag i påskveckan sin egen betydelse i sammanhanget.

I Finland letar man just nu efter något som gått förlorat, Bullen berättar vad det handlar om. Och så var det ju detta med rekordet i norr - vad, var och hur? Vill man verkligen inneha ett sådant rekord?

Bulle_220416.mp3

CW-bullen 220416.pdf

 

Radiomässan i Eskilstuna med plusmeny drar mycket folk till sig. Bullen anpassar sig.

Ingen bulle på kortvåg denna lördag men vi viker inte ner oss. Här finns en bulle till morgonkaffet i digital form istället.

Att ha CW i blodet är verkligen en krydda i tillvaron. Tänk att kunna kommunicera via prickar och streck. En ynnest som vi delar med många runt om i världen. Och eldsjälar finns det inom "branschen".

Bulle_220409.mp3

CW-bullen 220409.pdf

 

Nummersändare - ett eko från förr eller modernare än vi tror? Bullen firar en pigg 20-åring..

Under kalla krigets dagar hörde kortvågslyssnarna ofta nummersändare, både på CW och foni. Säkerligen funderade man över vem som egentligen lyssnade på dessa och var de fanns. Och hur kunde en mycket känd svensk kompositör bli inblandad i detta? Nummersändarna finns kvar även idag, mysteriet kvarstår med andra ord. En pigg 20-åring som skapat en härligt trend firas i dagarna. Dessutom berättar bullen om en radioamatör som nu sitter på vatten och bröd för sina tilltag på banden.

Bulle_220402.mp3

CW-bullen 220402.pdf

http://www.signalspaning.se/nummersandare/ns/ns1/the_swedish_rhapsody.mp3

Bullen tar en titt tillbaka i tiden då nya radiostationer utmanade de stora drakarna. Radio Caroline var en av dem.

Inspirerad av radiopirater i Skandinavien och Nederländerna drar en irländsk affärsman igång radiostationen Radio Caroline på en ett fartyg som tidigare tjänstgjort som färja i Danmark. Sedan meddelar NASA att det har hänt - en asteroid krockade med jorden för några dagar sedan, nära Norge. Stålhjälm M/29 på skallen i fortsättningen med andra ord. Plus lite annat smått och gott.

Bulle_220326.mp3

CW-bullen 220326.pdf

 

Vårdagjämning imorgon, hur påverkas vi av det kan man undra. Sedan finns det de som inte är helt nöjda med vad som spelas i statsradions fjärde kanal..

Naturens skiftningar kommer och går. En av milstolparna denna tid på året är vårdagjämningen efter vilken dagarna blir längre än nätterna. Det mullrar i leden hos seniorerna som ledsnat på det likriktade utbudet av musik. Musik förresten, lyssna på detta CQ och stampa takten! https://youtu.be/gKhVRtvHEn4

CW-bullen 220319.pdf

Bulle_220319.mp3

 

Bullen hyllar en trotjänare som gjort landet stor nytta genom årtionden. Frågesport - kan det vara något som faller oss på läppen?

En riktigt tungviktare inom radio som tjänstgjort under flera decennier inom Försvarsmakten. Hur många är vi inte som rattat en sådan? Som tur är finns det fortfarande liv i många MT-600. Bullen berättar om en av dem. Frågesport på nätet med frågor som handlar om radio? Bullen tipsar om hur var du kan testa dina färdigheter.

Bulle_220312.mp3

CW-bullen 220312.pdf

 

Början av mars innebär alltid att Vasaloppet ska avklaras. En milstolpe som indikerar att det lackar mot vår. Sedan fick vi en räkning häromdagen för nöjet att få köra radio

Den gamle Gustav kunde nog inte ana vad han drog igång när han åkte skidor för länge sedan. Genom åren har andra åkt samma sträcka, fast i motsatt riktning. Nöjen kostar nuförtiden oftast skjortan men för vår del slantar vi mindre än en krona per dag för att få den dagliga dosen. Sedan fortsätter bumlingarna att swischa förbi oss i full fart.

 Bulle_220305.mp3

CW-bullen 220305.pdf

 

Bullen noterar att vår egen Mats RM2D kommer att aktivera Gobi-öknen på amatörbanden. Vidare tar vi en titt på Sverigekartan och inser att vi CW-fantomer har ett jobb att göra. Medan radiotystnad tyvärr råder för kollegorna i Ukraina..

Information når oss att Mats SM6LRR/RM2D och nu även JT4RR i Mongoliet kommer att aktivera amatörbanden under våren och sommaren. Vi vässar öronen, Mats kommer att köra låg effekt, men vi vet att CW och QRP trivs ihop så det blir säkerligen många QSO. Kommunjakten rullar vidare och vi behöver balansera QSO'andet med lite mer CW på banden.

Bulle_220226.mp3

CW-bullen 220226.pdf

 

Bullen stör sig på krafter som verkar för att minska utrymmet för CW på våra amatörband.  Vi hyllar entusiasterna som sköter flöden av QSL till, från och inom vårt land. Sedan bubblar det på solen, undrar vem som oroar sig över det..

Bulle_220219.mp3

CW-bullen 220219.pdf

 

Bullen berättar lite om nya tidens safaris - inte de som drar en till Afrika utan de som lockar en till mörkret i norra Sveriges ödemarker. Och det är kanske dags för ett självtest för att kolla din status..

Solen fortsätter att skicka plasma i riktning jorden och det påverkar både det ena och det andra. Inte minst det galna projektet med ett nätverk av små satelliter som en multimiljardär "over there" är sysselsatt med. Men Old Sol vill annorlunda.. 

Bulle_220212.mp3

CW-bullen 220212.pdf

 

I bullen funderar vi över hur allt kommer att te sig nu när pandemirelaterade restriktioner upphör. Bullen tipsar också om några kommande event.

Dagens bulle-op berättar om klubben på Long Island som oavbrutet hjälper radioamatörer att lära sig morsetelegrafi. All sker på distans och med hjälp av videokonferens håller man kurser som vore man ett virtuellt radiouniversitet. World Radio Day uppmärksammas också - dagen då världen hyllar radio och dess betydelse genom historien. 

Bulle_220205.mp3

CW-bullen 220205.pdf

 

 

Bullen kollar status för Finlands egen Sputnik, plywoodsatelliten som ska skjutas upp i rymden inom kort. Sedan är det lilla "o" som ställer till det ute i världen 

I dagens bulle från SK0HSC/2 tittar vi småsaker som mikrosatelliten som ska upp i det blå och det lilla "o" som grasserar över hela jordens yta just nu. Och tänk när "micro" fanns på allas läppar i början av 80-talet. Vidare välkomnar vi en ny CW-klubb samtidigt som en annan klubb i grannskapet firar 100-årigt jubileum i år.

 

Bulle_220122.mp3

CW-bullen 220122.pdf

 

Traditionen att inleda året med Straight Key Day (SKD) på Nyårsdagen upprätthölls även i år. Nu är resultaten sammanställda.

Ingemar SM0AIG redogör i bullen för några reflektioner kring årets första SKD. Straight Key Day är härlig tradition som återkommer år efter år trots att telegrafinycklar inte längre spelar den viktiga roll i kommunikationssammanhang som för ett sekel sedan. Att sända vackert med handpump har alltid ansetts vara konst som kräver både träning och bra svikt i handleden. Dessutom finns det en uppsjö av olika nycklar att finna, inte minst de som Jari OH6DC tagit fram.  Lyssna här på Ingemars intressanta iakttagelser och slutsatser.

Bulle_220115.mp3

Mer inf om SKD hittar du här

 

Tidevarv komma och tidevarv gå skaldas i psalmen. Nu skriver vi 2022 och för SMHSC är det dags för årets första bulle.

Nu lägger vi 2021 till handlingarna och blickar framåt mot den härliga grå vardag som möter oss ända fram till Påsk. Men Bullen gör först en snabb tur tillbaka någon vecka i tiden innan vi spekulerar över möjligheterna att sätta ett nytt världsrekord inom kommunikationsområdet. Och hur var det nu med den där gräddosten från SM5?

 Bulle_220108.mp3

CW-bullen 220108.pdf

 

I årets sista bulle funderar vi över var Tomten egentligen bor. Och vad det kan betyda att kallas "tomte"? För den radioaktive så bjuder kommande helger på en hel del roligheter, allt handlar med andra ord inte bara om hårda klappar under julgranen.

Det lackar mot jul i rask takt. Bullen har i all enkelhet försökt kartlägga var Tomten bor och det finns några alternativ att välja på. Och vem vill egentligen bli kallad tomte, vilket sällskap hamnar man då i?

Nu drar ytterligare ett virus runt på jorden, men denna gång handlar det om ett sådant som tar sig in via bakdörren till elektronisk utrustning. Skrämmande tycker Bullen.. 

Bulle_211218.mp3

 

I början av femtiotalet gör en ung contester debut i i CQ WW CW. Hela sextio år senare vinner han en plakett som Skandinaviens #1 i en contest till Ernst Krenkels minne. 

I november 1951 skrivs radiohistora i Gävle då den unge Ingemar SM0AIG äntrar scenen för CW contesting. Då handlade det om CQ WW CW Contest i en era då man fortfarande gav riktig RST i testerna och inte slentrianmässigt 599. Livsresan går sedan vidare till KTH, Bo Palmblad surplusaffär, Sydamerika och Sveriges Radio. Lyssna på hela historien om (några av) Ingemars eskapader.  

Bulle_211211.mp3

 

Dagens Bulle citerar Mark Twain, lyfter därefter blicken mot himlen för att sedan fundera på om det skulle passa med en fin titel så här inför storhelgerna. 

Ryktet om min död är betydligt överdrivet sa Mark Twain. Bullens analys är att detsamma gäller för CW på amatörbanden - det gav förra helgens CQ WW CW Contest klart besked om. Banden kokade av CW-signaler från hela världen. Prinsen av Sealand erbjuder titlar som kittlar fåfängan, kanske dags att slå till? Sist men inte minst uppskattar Bullen jobbet som sker inom IARU Region 1 där SM finns väl representerat.

Bulle_211204.mp3

 

Bullen berättar om hur mejeriet Glada Bonden i Boxholm återskapat den äkta gräddost orten är känd för. Vidare, en station "down under" visar sig ha rötter i SM4!

Dagens bulle tar er med på en resa till Boxholm där ost av högsta kvalitet ystats under mer än ett sekel. Förändringens vindar har blåst ett par år men nu har motvind till dessa uppstått då man i bygden återstartat produktion av den stolta produkt som alltid starkt förknippats med Boxholm.

Bullen fick häromdagen kontakt på 15m CW med en tidigare SM4'a som nu bor norr om Sydney i Australien. Olle VK2AKM har seglat på de sju haven som gnist och hans sida på QRZ.com är fylld med vackra bilder från både svunna och moderna tider. Här är ett exempel:

Lyssna på bullen via länken nedan och ta sedan en titt på Olles sida https://www.qrz.com/db/vk2akm 

Bullen_211120.mp3

 

Historien om hur en då 14 år gammal yngling, via en kunglig radiostation vid I 14 i Gävle, tar sig in i den klassiska tyska Radio Telegraphy High Speed Club redan vid bildandet 1951.

 

I dagens bulle berättar Ingemar SM0AIG om den spännande resan in den ärofyllda och i år 70-års jubilerande HSC - Radio Telegraphy High Speed Club. Ingemar klev in i sällskapet som 14-åring redan vid bildandet 1951. Resan möjliggjordes när "Charlie" på I 14 i Gävle noterade det brinnande radiointresset hos lille Ingemar och öppnade dörren för honom till regementets radiostation SL3AF. Sin första HSC-contest deltog han i på årets sista dag 1951, resten är som man säger historia... 

Bulle_211113.mp3

 

I Gustav Adolfsdagens bulle noterar vi att solens bubblande solfläckar påverkar konditionerna kraftigt. Vidare firas ett svårslaget jubileum.

Lördagens bulle ger en känga åt de som förutspådde synlig aurora överallt på jorden förra helgen. Det bidde bara en tumme av det, däremot brakade det till fyra dagar senare uppe på himlen. Det pratas om fulspel i contest-kretsar jorden runt när någon eller några försöker få sina motståndare diskade. Sedan hyllar vi vår egen Ingemar SM0AIG som fortfarande står kvar i medlemsmatrikeln för tyska HSC efter 70 år! Ensam på tronen att ha varit med så länge dessutom.

Bulle_211106.mp3

 

Bullen tar oss 40 år tillbaka i tiden när det bullrade i Karlskrona skärgård och regeringen tog till brösttoner mot stormakten österut

I oktober månads sista lördagsbulle tar Ingemar SM0AIG oss med på en resa 40 år tillbaka i tiden. En händelse som skakade om i många avseenden och inte bara den klipphäll i Gåsefjärden som U137 dundrade upp på med bullrande dieselmotorer. Motorseglaren Amalia finns också med på ett hörn i det som blev storpolitik på hög nivå.

Bulle_211030.mp3

 

Bullen tar en tur till Dud Charmans Antenncirkus

Vi som varit med ett tag minns med ett smil på läpparna The Monty Pythons Flying Circus. Bullen tar er idag med till en annan cirkus - Dud Charmans Aerial Circus från 70-talet. Att göra antennteori till en cirkus fungerade, Dud G6CJ höll dryga hundratalet föreläsningar om antenner när han reste jorden runt med sitt antenn-labb i resväskan.

SAQ Grimeton sänder på FN-dagen den 24 oktober, glöm inte att lyssna och skicka lyssnarrapport. Tänk att 17.2 kc/s kan höras jorden runt, snacka om att ha bra antenner

Bulle_211023.mp3

 

 

En storhet som aldrig går ur tiden

Ingemars lördagsbulle var fullmatad med spännande information om den pågående Chopin-tävlingen i Warszawa. Talangfulla pianister från hela världen samlas kring detta evenemang som gått av stapeln vart femte år sedan 1927! Inte alltid är publik och jury ense om vem som är bäst, en stackars bulgar som spelade Chopin så att arenan kokade fick minsann åka hem utan högsta vinsten eftersom juryn tyckte annorlunda än publiken.

Skam den som ger sig, när den stackars bulgaren senare spelade i den Stockholmska Berwaldhallen drog Ingemar med XYL igång publiken så till den milda grad att även den arenan kokade när bulgaren bugade och tackade för för sig. Snacka om naturlig adrenalindoping!

Bulle_211016.mp3

En nödens bulle 

De fina kondsen fortsätter. Utmärkta signaler på både 3537 och 7037 gav många möjlighet att höra lördagens bulle. Bullen beskriver vägen fram till att SOS blev internationellt nödanrop för trådlös radiokommunikation. Så är det fortfarande, den trådlösa klösbrädan alla bär på nuförtiden ger också möjlighet att köra ett SOS om det bränner till.

Bulle_211009.mp3

 

Oktobers första bulle

I utmärkta konditioner berättade Ingemar SM0AIG om sin aha-upplevelse på 40m där HSC-fantomerna F8DGY och OZ2A bekvämt tuggade på i minst 250-takt häromdagen. Aha-upplevelsen bestod i att F8DGY körde elbug i racerspeed med en single lever paddle, alltså något som kan liknas med en kniv. Finns tydligen utmärkta sådana att få till kostnaden av "an arm and a leg" om man handlar på rätt ställe. Bilden ovan visar de budgetlösningar som Peter SM2CEW byggt själv, ni kan höra dem varje gång SK0HSC/2 sänder bullen..

I bullen berättade Ingemar dessutom om måndagarnas Tjeckiska gym-pass MWC där du nu kan belönas med ett diplom om du är snabb nog i svängarna.

Bulle_211002.mp3

 

Septembers sista bulle

Övergången från sommar till höst gav denna lördag fina konds för stereobulle på 3537 och 7037 kc/s. Det märktes dock att CQ WW RTTY contest pågick, speciellt runt 7037. Men med vassa filter i öronen och goda CW-kunskaper hos lyssnarna så gick nog bullen igenom dessa QRM. Bullen reflekterade lite över specialsignaler för att därefter ta alla med till en mikronation inte långt från vår västra kust.

Bulle_210925.mp3

Bullen peppar lite för SAC-testen och Skandinaviska landskampen

Denna bulle startar med några väl kända citat från slutet av 1800-talet, nyligen kompletterade med hänvisning till att samarbete ger styrka. Vi omsätter det hela till SAC-testen och vikten av att alla drar sitt strå till stacken. Sedan får en stackars Bullebagare krypa till korset när det visar sig att hans konditionsförutsägelse förra lördagen gick käpprätt åt h-e...

Bulle_210918.mp3

En septemberbulle med blandad kompott

Peters bulle börjar med en blick mot solen där vi kan konstatera att antalet solfläckar nu passerat 100 st under den gångna veckan. Detta bådar gott för SAC-testen kommande helg, vi får hoppas att solcykel 25 inte sviker oss när det behövs som bäst. Vi får också höra om en leksakstillverkare som ställde om till krigsproduktion under WW2 för att producera telegrafinycklar. Många av dessa nycklar används fortfarande. Dessutom pekar Bulle-Op på vikten av att vi vårdar vårt anseende som seriösa och kunniga radioamatörer.

Bulle_210911.mp3   Opr SM2CEW

 

Kabul och Sundsvall - vad har de gemensamt?

Ingemars bulle ger oss in inblick i hans arbete som murvel under tidevarvet då ubåtar och fred gick stick i stäv och alla pekade på alla. Kabul och Sundsvall var två hotspots i sammanhanget - lyssna på den spännande bullen så förstår du varför.

Bulle_210904.mp3  Opr SM0AIG

 

Bulle i motvind

Den här gången gick bullen i motvind då det var en kraftig geomagnetisk storm som härjade i jonosfären. Men Bullen ger sig inte, stereosändning på 80/40m gav i alla fall möjlighet för några att höra delar av bullen. I bullen gavs både en kort och lång tillbakablick där den långa gick ända till Sven Hedins tidevarv i början av förra seklet. Tänka sig att hans kartläggning av markens egenskaper i Mongoliet nu tagit en av våra medlemmar till en plats där stora fyndigheter av mineraler kommer att berika Djingis Khans nutida ättlingar.

Bulle_210828.mp3   Opr SM2CEW 

 

 

Ord och inga visor

Den här gången handlade bullen om skumma pile-ups och vad som döljer sig bakom dom och hur du kan bli svensk mästare på ryska oblast. Du kan redan nu kolla på mydx.eu och Du som likt SM3EVR vill få ihop till en riktig ryssfemma bör delta i RDA contest den 21-22 augusti då banden kokar av ryssar.

Och så veckans specialsignaler som firar den första Atlantkabeln mellan USA och Europa från 1866 eftersom Marconi ännu inte hunnit uppfinna radion. Däremot hade han redan hittat på sitt alfabete, så gå in på länken i förra veckans bulle här nedan och försök lista ut vad som sändes och hur det lät på gamle Samuels tid, manar opr SM2CEW

Bulle_210731.mp3   Opr SM2CEW 

 

Som morse lät på Morses tid

Fick Samuel Morse någonsin själv njuta av ljuf CW music? Svaret är nog att hans nycklar och klapprande reläer knappast bjöd på något större välljud. Snarare då tvärtom och skulle han ha kunnat njuta av dagens CW-sändningar? Åter nej eftersom någon först måste uppfinna radion. Innan dess handlade det om punkter och streck på en pappersrulle och ett högljutt smattrande av nycklar och reläer 

SM2CEW har tagit sig orådet före att spela in en text från en handpump kopplad till ett klapprande relä, ungefär som det gick till när gamle Samuel telegraferade. Den kan du lyssna till HÄR

Först öppnade rätta svar, dvs vilken text som sändes, kommer enligt Peter att utsättas för någon form av belöning.  

Bulle_210724.mp3   Opr SM0AIG 

    

Kunde Morse verkligen morsa?

Ni kanske minns den finska satelliten av plywood. Nu har den varit ute på en flygtur som slutade i en gran. Och så tipsar opr om K9R som firar Red Skeltons födelsedag. Ringer förmodligen ingen klocka och ännu ett exempel på crazy specialsignaler. Den gode Red var en amerikansk komiker som du kanske såg när du var liten. Men sen handlar det om Samuel som var en djefvul med penseln. Bullen berättar om allt han hittade på förutom Morse. Men AIG undrar om han verkligen kunde morsa på riktigt eller stirrade han bara på prickar och streck på en rulle? Kommer kanske i nästa bulle. Den här gången checkade nästan alla in på 40 meter.

Bulle_210717.mp3   Opr SM2CEW 

 

Lite tips från hästens mun

Nu har midsommardagens SKD gått av stapeln och resultaten är räknade. Vi fick tre vinnare, Bjarne SM7FBJ knep första platsen vilket han nu gjort tre gånger i rad alltsedan nyårsdagen 2020 och på andra och tredje plats kom SM6NZA och SM2CEW. I den här bullen bjuder Bjarne på sina bästa tips hur man vinner SKD. Bullen inspelad over the air av SM2CEW

Bulle_210710.mp3   Opr SM0AIG 

 

Kul att pumpa handpump

Tyckte dagens bulle opr Peter som passade på att utdela en Femma till en Ericsson-nyckel. Något QSO med AIG blev det dock inte vilket kanske var tur det. Annars var det en hel del om följetongen Bouvet där olika skeppare tävlas om att komma först i land. Åsså vare 4th of July på Grimeton vilket förmodligen slår FT8. Alltsammans belönat med en skrälldus av QNX så det är synd att opr funderar på att ta sommarledigt

Bulle_210703.mp3   Opr SM2CEW

 

Straight Key Day

 

Har på senare tid tappat något av sitt ursprungliga flås med lite färre deltagare än i fornstora dar. Men nu skönjes en ljusning inte minst sedan SCAG.SE iklätt sig en ny kostym i form av en uppdaterad hemsida. Så här i halvtid har det redan räknats in ett trettiotal loggar efter midsommardagens övningar som inleddes med nedanstående bulle på klingande CW 

Bulle_210626.mp3   Opr SM0AIG

 

Bulle med aurora

 

Aurora var i den romerska mytologin morgonrodnadens gudinna, en underskön dam som bjöd på färgsprakande soluppgångar helt olika den som ackompanjerade dagens regniga bulle som dock gick som en cykel på 40 och 80. Aurora index 7 är inga dåliga grejor kommenterade Peter fast den geomagnetiska storm-säsongen är nu över för den här gången. Bullen fortsatte sen med att propagera för småkryp och lärde ut ett nytt ord koronaka som är ett elände fast på japanska

Bulle_210612.mp3 
  Opr SM2CEW

 

En kärlekshistoria

Först en bruten förlovning men sen sa det klick och det handlar inte om Roy Andersson utan om SCAG och HighSpeed-klubben som var nära att ingå hjonelag redan i början av seklet. Det första frieriet följdes av en brytning men nu har det hänt. De tu har blivit ett och delar nu på både ordförande och webmaster som du kommer att upptäcka i dagens bulletin i en inspelning live from the air av SM2CEW komplett med QSB och QNX

Bulle_210605.mp3   Opr SM0AIG

 

En radar som heter DUGA

 

Hacke Hackspett har dykt upp på våra band igen. Sist hade han sitt bo i Tjernobyl men nu häckar han i nya holkar i Österled om man får tro IARU och Bullen. Det handlar om Over the Horizon Radar som varnar för inkommande missiler och ställer till med ett oherrans QRM på banden

En gladare nyhet är att bullen upptäckt att 73 alltså Best Regards har anor sen 1800-talet. Som Bullen alltid hävdat, vi är föregångsmän. En kod som också heter duga är 91, få se om opr vågar använda den nästa gång

Och till sist en misslyckad spåman som blev rik på Fönster

Bulle_210529.mp3   Opr SM2CEW

 

Bulle på hög nivå

 

Det här är bullen som har allt eller vad sägs om portabeltesten i snö och mygg uppifrån en talltopp i SM2 och QSO med SF1Z alias Jens SM1HEV. Och så en hemsk nyhet, i SAOL dvs akademins ordbok har ordet telegrafnyckel tagits bort till förmån för feelgood och annan nysvenska. Och så en finsk amatörsatellit byggd i björkplywood som tar selfies - hugaligen och så är Esaias Tegner och Shakespeare oxo med på ett hörn. Vad mer kan man önska sig på en pingstafton?

Bulle_210522.mp3   Opr SM2CEW

 

Krig och Fred

Vi lever i farliga tider. Hur fort går ljudet och hur stoppar vi det. Hört talas om Gemensam säkerhet? Nej, trodde väl det. Idag gäller att den som rustar mest fortast och bäst vinner. Kulor finns ju så det är inga problem. Men historien kunde ha tagit en annan vändning

Bulle_210515.mp3   Opr SM0AIG

 

Kraschlandning i stereo

Vår opr SM2CEW har alltfort problem med vacklande conds från Metropolen Luleå och söderöver i form av aurora och annat otyg och har därför övergått till att permanent köra Bullen i stereo dvs samtidigt på 40 och 80 meter. Det tillgår så att han har en pile-up på 40 i vänstra hörluren samtidigt med en pile på 80 i andra örat. Detta klarar han galant och hade nu senast ett 30-tal QNI med denna metod.

Den senaste bullen var rykande aktuell med breaking news om kinesiskt rymdskrot på väg mot jorden och en rapport från RM2D/SM6LRR och hans expedition till Maldiverna under pseudonymen 8Q7MS. Såsom av en händelse damp skrotet ner i Indiska Oceanen i trakten av just Maldiverna men då hade Mats redan packat ihop och skrotet hade bortåt 1200 öar att välja bland.

Bulle_210508.mp3   Opr SM2CEW

 

OBS!! Alla bulletiner som finns nedanför detta streck kan inte laddas hem i nuläget på grund av serverproblematiken vi drabbats av.

----------------------------------------

 

 

 

Hurtbullar

 

Vår vän Robban alias SM0TAE har börjat gå på gym tillsammans med XYL där han under kroppsutövning lyssnar till gamla CW-bullar från SMHSC på klingande musikalisk Morse i ca 25 till 30 wpm dvs från andante con moto till vivace and guess what? Träningen går som en dans. På bilden är det dock SM0AIG som lyssnar till Venice Classic Radio samtidigt som han rycker i maskinerna. Lurarna är från Bose

Bulle_210501.mp3   Opr SM0AIG

 

 

 

Bulle i full stereo

Hej och Hå. Efter en tids internet-dvala är vi nu sedan någon vecka tillbaka Back in Business med nya rykande färska bullar och just den här sändes i full stereo på 80 och 40 meter samtidigt eftersom opr SM2CEW drabbats av aurora varvid signalerna bara går fram på det ena eller andra bandet, 3537 respektive 7037 varvid opr har ena kanalen i vänster öra och den andra i det högra. 

K-index var 7 under natten innan, bara två pinnar under maxvärdet som är 9. Det blev trots detta 25 QNI vilket var långt över förväntan i dessa konds, berättar opr som efter välförrättat värv gav sig ut i snöstormen

Och själva bullen då? Jo den handlade om SCAG som haft årsmöte och om ett super QTH man fick låna från militären uppe i Boden tills ops en vacker dag blev brutalt utkastade strax innan SAC. Sic transit gloria mundi militaris säger AIG som på sin tid hade bättre tumme med infanteriet på I14 i Gävle

Bulle 210424.mp3   Opr SM2CEW 

 

SCAG och SMHSC

Det hände sig i tidernas begynnelse att någon kom på den briljanta iden att SCAG och SMHSC båda är aktiva inom samma bransch så varför inte slå ihop de tu. Till den ändan avsändes en delegation till Eskilstuna med ett prospekt om samarbete men av olika anledningar hemkom de utan att ha lyckats i sitt uppsåt

Ja, så börjar dagens bulle men fortsätter med att frågan nu fått en delvis annan lösning såtillvida att ordf i SMHSC SM0AIG nu valts till samma post i SCAG

Bulle_210417.mp3   Opr SM0AIG

 

Bulle med fart

I den här bulletinen fick du en chans att lyss till CW i varierande hastigheter från C-cert i 40-takt via B och A-cert till McElroys världsrekord i 362-takt. Peter tipsade också om RM2D alias SM6LRR DX-pedition till Maldiverna efter en injektion med Sputnik V - kort sagt en härlig bulle

Bulle 210410.mp3   Opr SM2CEW 

 

Här en bulle det gnistrar om

Gnistar världen över lyssnar på söndag till uppfinnaren Ernsts skapelse som tidigt satte Sverige i centrum för den nya tidens sätt att kommunicera. I det stora landet i väster ligger dimman tät under lördagen då gnisten tar paus för att ställa sig vid grillen. Alla utom en, som nog borde ha tänkt sig för både en och två gånger innan han sände. Slutligen tittar vi framåt i kalendern mot kommande helg då det både gnistrar och glöder på banden - mitt i sommaren minsann. 

Bulle 200704.mp3   Opr SM2CEW i stereo 40/80


Köra jänkare på 20

Kan du göra på morgonkröken och bli King of Twenty såvida inte din beam fastnat i en tall som för opr. Vi tipsar också om Covis och hur du klarar Böljan. Straight Key Day var det många som missade så det är kanske dags för nyordning med kortare pass för att öka aktiviteten.  

Bulle_200627.mp3   Opr SM0AIG

Köra japaner på 6 meter

Låter sig göra via mesosfären, ett mindre känt skikt i skyn enligt lördagens dubbelbulle på 80 och 40 som höstade in ett 30-tal QNI. Många SMHSC deltog i CQWPX och på midsommardagen är det dags för Straight Key Day som ingen gnist med självaktning får missa. Men det kanske mest spännande var att Marconi-radion på Titanic kommer att bärgas med en robot som ska såga sig in i radiohytten.

Bulle_200613.mp3   Opr SM2CEW

 

Bulle på brusigt band

 
Peter SM2CEW bjöd på en innehållsdiger bulle på ett band med delvis svajiga signaler. Först en rapport från SMP där många SMHSC ops kunde höras. Plus lite reklam för nästa weekend då WPX kommer att fylla banden. Bullen rekommenderade att kolla 15 och 10 m där det varit fina öppningar under veckan som gick. Plus att den magnetiska nordpolen är ute på vandring vad det nu kan ha för inverkan på condsen.

Så om den klassiska UW3DI transceivern som fordom fyllde banden med knäppar och splatter men var ett genialt hembygge. Och så lite festliga citat från diverse orakel. Och bäst av allt: här nedan kan du lyss till bullen utan QRM och QSB och med Five Nine på riktigt. 

Bulle_200523.mp3   Opr SM2CEW
 

Münchhausen och Romeo

 
Här fortsätter Jaan SM0OEK på sin smått osannolika historia om den kände Globetrottern och Operatören ROMEO som både gladde och lurade en hel värld. En del av hans operationer hamnade i DXCC, andra inte. Hur som helst blev slutet på historien ganska fängslande

Bulle_200516.mp3   Opr SM0OEK

 

Ditten & Datten

Bullen konsulterar Oraklet i Kista om varför ett visst virus håller på som det gör. Det kan ju varken se eller höra eller föra ett anständigt liv. Och när det tagit kål på allt och alla, vad ska det då leva av? Fast sådär håller ju också vi människor på. Just den här bulledagen firades 75 årsminnet av WW2. Då var det 65 miljoner som gick QRT. Hugaligen. Vilka är värst, homo sapiens eller virus?  

Bulle_200509.mp3   Opr SM0AIG


Med rykande kontakter

I ett försök att bekämpa rådande Corona med dåliga conds drog Peter upp effekten på sitt slutsteg varvid antennkontakterna brann. Snabbt byte till reservantenn och QRS vilket ändå gav 23 QNI trots att han tvingades stava sig genom ett 7 m tjockt snötäcke. Vad bullen handlade om får du veta genom att klicka på länken här nedan

Bulle_200502.mp3   Opr SM2CEW


Romeo DX Superstar

Enligt förhandsreklamen och opr SM0OEK var det åter dags att blicka tillbaka i amatörradions historia. Själv hade han inget QSO med denne superkändis från 90-talet, men kanske hade du? Romeo blev som en DX superstar och lyckades med mycket som många trodde var omöjligt. Hör historien om denne man som med raketfart blev känd och som senare hamnade i kurran efter att han sålt fel nummer?

Och så har flitige incheckaren Wille SA0BFW gått och blivit medlem i SMHSC med nr 242 och som förste man med SA-signal. Vi lyfter på hatten och gratulerar!

Bulle_200425.mp3   Opr SM0OEK

 

Den stora kometen

Vad är värst? Corona, kärnvapnen eller den stora kometen? Vi lyssnar till Oraklet i Kista som uppträdde i Tyresö närradio i början av seklet. Programledaren brukade ringa upp Oraklet för att få en kommentar till världshändelserna och vårt samarbete inleddes när ett gäng stupfulla ryssar körde rakt upp på land varefter svenska flottan började bomba stacckars minkar och sillstim vilka lät som ubåtar i marinens hydrofoner. 

Bulle_200418.mp3   Opr SM0AIG 

 

Hopp, gnistor och orakel

Vi får inte ge upp hoppet säger man -  men vad gör jag då för att behålla gnistan frågar sig gnisten. Kanske ett orakel har svar på frågan nä nä, inte en chans. I Kreml vet man dock med säkerhet vad som fungerar i alla väder.

Bulle_200411.mp3   Opr SM2CEW 

 

Den här bullen får Duga!

Bullen fortsätter på temat störningar och berättar om en synnerligen jobbig hackspett med enorma antenner som rumsterade fritt på banden på 80-talet under pseudonymen DUGA-3. Allt enligt opr Jaan SM0OEK också är medlem i VHSC så håll i hattarna

Tilläggas kan att vi just fått en ny medlem Colyn GD4EIP på Isle of Man som nr 241 sponsrad av RM2D efter ett QSO i 170-takt så också där var det full fart. Mycket välkommen hälsar vi Colyn som har en fin sida på QRZ

Bulle_200404.mp3   Opr SM0OEK Morgonstund har mat i mund 

Försöker överleva dessa ohemula tider genom att hänga på låset i krokig arm när ICA öppnar. Då är man ensam med personalen vilket känns som en lyx. Har ständigt XYL i håret som jagar ut opr på inköpsrundor föga imponerad av små djur som inte ens syns. 

Det konstigaste med alltihop är att Medley där man kan simma, basta och träna fortfarande är öppet och tar emot besökare som gör just det. Ja, så där ungefär randar Bullen på i Virusets tid

Bulle_200328.mp3   Opr SM0AIG  


Drömsteget

Åtminstone för dagens opr som har ett slutsteg från Henry på sin bucket list, t ex ovanstående 2-KD, en legendarisk skapelse från bröderna Henrys firma i LA. Påminner rätt mycket om Drake L4B men kan jagas upp i hela 1200W. En av bröderna W6UOU fyllde förresten 100 i år. Vad allt får man inte veta i bullen. Steget på bilden kan bli ditt för facila 600 USD fast då kostar frakten lika mycket.

På banden kan du umgås virusfritt om man undantar, ja du vet, så passa på att köra radio så att riggen glöder. 

Opr påminde också om den legendariska Cykel 19 då banden var öppna dygnet runt i alla riktningar. Fast dagens bulle stördes lite av en elak aurora

Bulle_200321.mp3       Opr SM2CEW


 
DX-peditioner som plågats av QRM

 
Nu har South Orkney VP8PJ tystnat efter en lyckad operation. Hade EAHSYL härjat hade mången amatör svurit och frustrationen varit stor. Historien om hur ett gäng hams gick ihop och med hjälp av egna antenner och annan apparatur lyckades få tyst på en drygt 10-årig störning, får ni ta del av i Lördagsbullen. 
 
Bulle 200314.mp3  Opr SM0OEK 
 

Samboronbon en liten by förutan gata

En svensk gnist går iland i Södra Amerika och möter äventyret i form av en beväpnad bandit på Rio de la Plata och unga skönheter på bal bevakade av stränga damer i mantilj. Något påminnande om Fritiof Anderssons äventyr vid kanten av den blåa Atlanten

 Bulle 200307.mp3  Opr SM0AIG 

 

Digitala QRM på CW-banden

ARRL har under en tid låtit en liten grupp särskilt utvalda tänkare se över befintliga bandplaner på kortvågsbanden. Anledningen till detta är att ledningen för ARRL ser stora behov för digitala moder att kunna ta större plats på banden. Detta gäller både befintliga och ännu ej uppfunna digitala moder, även helautomatiska utan behov av operatörens närvaro.

I bandplaner som ARRL föreslår så sägs förvisso att CW som enda mode ska kunna användas över hela bandet. Men samtidigt föreslår man att RTTY och smalbandig data, det vill säga FT8 och liknande, ska kunna samsas över hela det spektrum som vi idag kallar CW-delen, förutom de första 25 kHz på vissa band.

Om detta handlade lördagens bulle som även tipsade om VP8PJ som just nu är QRV från Orkney Ilands i Antarktis. En läs och tänkvärd bulle som du kan avnjuta via länken här nedan

Bulle 200229.mp3 
Opr SM2CEW

 

En spionhistoria

Ibland fastnar man för något som inte behöver skrivas om. Jag har varit fräck nog att saxa rubbet ur en artikel från svt.se om ett svenskt krypteringsföretag som försett CIA med massor av godsaker. Det vill du inte missa! 

Är du sugen på att köra lite test på söndag, passa då på att läsa reglerna innan och förbered dig inför HSC Telegraphy Contest

Bulle 200222.mp3 
Opr SM0OEK


Spännande på Cocos

Lördagsbullen bjöd på en rapport från TI9A-expeditionen till dykparadiset Cocos Island från Mats SM6LRR/RM2D. Under en veckas tid körde man 30.000 QSO under QRM från vildsvin och råttor som invaderade campen plus blodutgjutelse och väldigt lite sömn. En heroisk bedrift efter att ha släpat antenner och generatorer genom djungeln

Bulle 200215.mp3   Opr SM0AIG


Rykande bulle i superconds

Med studs från ett 80 cm snötäcke levererade Peter en välbakad bülle i superconds med tonvikt på Mats SM6LRR och RM2D bravader från en känd kokosö där det vankades både fog och ofog från den månghövdade publiken. Plus lite info om World Radio Day som infaller på en helt vanlig torsdag den 13 februari. I brist på contest och liknande får man väl skåla med XYL?

Bulle 200208.mp3   Opr SM2CEW

 

Eldar så det ryker om tangenterna

Ztig SM0NFA som var med och startade SMHSC sände den 7 oktober 2006 en mycket underhållande bulle där han friskt blandade CW och musik och där vi fick möta Menahem Pressler, en legendarisk pianist som just då uppträdde i Berwaldhallen. Vi får också vara med om vådliga klättringar i kortvågsmaster och förslag till en film med titeln Gnisten som vi ser fram emot.

 

Bulle 200201.mp3   Opr SM0AIG
 

Snart dags för Cocos Island

Nästa helg drar TI9A igång där en av operatörerna heter Mats SM6LRR aka RM2D och medlem i SMHSC. Mer om expeditionen i nedanstående bulle och på ti9a.info och dom kommer också att köra FT8 för den som har dålig antenn och dito tålamod

I bullen får du också träffa Per LA3FL som snart är uppe i DXCC i eye-ball och lite om myteriet på Bounty.

Och oregerliga fransmän dök då och då upp på QRG för att köra REF trots att CEW var stark som en oxe och hade lagt sig mitt i ett hål

Bulle 200125.mp3   Opr SM2CEW

 

Ännu en paddel


Den 16 november återkom Jaan SM0OEK som opr på lördagsnätet efter sommarens QRT pga QRN från Tor och hans hammare. Så här lät det då:

Idag premiärsänder jag med min nya paddel som inte har några rörliga delar utan är helt stum. Med hjälp av mjukvara kan man ställa sin trycket i fem olika steg. Inga klapprande kontakter what so ever. Paddeln är tillverkad av 9A5N

Morgondagens bulle handlar om elbilar som pruttar bräker och klapprar för att varna fotgängare från att bli överkörda. Lyssna och njut!

Bulle_200118.mp3    Opr SM0OEK

Paddlarnas paddel

För ganska precis tio år sedan sände Nisse SM5AZN en bulle om paddlarnas Cadillac lystrande till namnet Chevron. Det blir samtidigt en liten läsövning i engelska innan Opr AIG tar vid på Ärans och Hjältarnas språk.

 
Ja, den kan också jämföras med en Steinway fast i guld och den tillverkas fortfarande. Den kan bli din för en avsevärd spottstyver och här nedan kan du beskåda den in natura. Klicka på bilden så får du mer infoBulle_200111.mp3   Opr SM0AIG

Mannen från viddernaNej det är inte Alan Ladd utan Peter SM2CEW som halkat runt i plusgrader och bjuder på en bulle med följande innehåll:

En liten men exklusiv klubb framtonar
Orkar någon slå världsrekordet och
Som vanligt en mjuk högersving

Bulle 200104.mp3   Opr SM2CEW

Gott Nytt År

 

Önskar vi alla käcka incheckare och hoppas ni är lika på hugget under det kommande året. Bullen har kikat tillbaka 10 år då det vankades 2010 och upptäckte att Rolf SM7BVO hade hela 38 QNI på en bulle om Jultomtens sanna identitet. Nisse SM5AZN hade också toppnotering på en bulle om världens vackraste manipulator som kan bli din för en dryg spottstyver och den tar vi och repeterar så snart det går. 

Men närmast i kön står Peter SM2CEW som bullar upp nästa lördag den 4 januari med news från Ultima Thule och hoppas vi med sedvanlig känga till FT8

Årets sista bulle 

Efter all julmat och julpyssel med släkt och vänner är det dags för årets sista Bülle. Jag har skummat genom årets lördagsnät och plockat ut lite highlights. Samma tid och frekvens som vanligt 3537 KHz med ombordstigning redan klockan 0800

Bulle_191228.mp3   Opr SM0OEK

 

Putin singing the Blues

Detta hände sig när Vladimir Vladimirovitj var premiärminister och klinkade på piano och sjöng Blueberry Hill inför en förtjust publik. Dagens bulle handlade också om andra framstående män i juletid såsom Marve Fleksnes och Trumpen och om algoritmer som både vet vad du vill och eventuellt också kan stoppa skjutningar och annat hyss som det smäller om 

Bulle_191221.mp3   Opr SM0AIG

 

Äventyrliga systrar på de sju haven

Säger dig namnen Froste, Fylgia och Fenris något? I så fall ska du lyss till veckans bulle om dessa damer och deras äventyr i främmande länder och hav. Om bränder minor och bottenkänningar och om HMS Älvsnabben alias SL8AY/MM numera upphuggen till skrot.

Och de första HST-tävlingarna då Sovjet rullade ut röda mattan för deltagande gnistar från öst skildrat i ett BBC-reportage

Och till sist lite FT8 och hur det kan gå när man installerar programmet på sin dator

Bulle_191214.mp3   Opr SM2CEW

 

Tre erfarenheter rikare

Först besöker vi en bar i Kanada för att kolla på deras drinkmeny. Därefter fortsätter vi på temat CQWW och avslutningsvis fick jag via Instagram kontakt med Gustav SA7GGO som stod i valet och kvalet om han skulle använda mikrofon eller paddel under YOTAN

Bulle_191207.mp3   Opr SM0OEK

När det regnar DX
har den fattige ingen sked

Stod beredd minuterna innan WWDX förra lördan och tryckte på nyckeln för att kolla att allt var OK. Det var det inte. Min PRO trea brann upp recht und schlecht och befinner sig nu i Ultima Thule dvs SM2 för att om möjligt återuppstå. Så bullen handlade denna gång om dessa kalamiteter och om hurusom och när jag körde WWDX ffg i nådens år 1951 - då förklädd till SL3AF. Och om m/s Froste med mera

Bulle_191130.mp3   Opr SM0AIG

 

Bulle på kokande band

Ingen kommer att undgå att höra att bandet kokar
av signaler när nätet startar, det är CQ WW DX
contest CW-delen som går av stapeln   

Mitt i denna röra hoppas jag att ni hittar SK0HSC/2
som bakat en bulle där följande avhandlas:

- CQ WW Contest, en långkörare
- vår egen SMHSC globetrotter är ute och reser igen
- självklart med radio i bagaget
- och det moderna fenomenet att titta på radio

Lördagsnätet sänds som vanligt med QNI
från kl 08.00 och bulle ca 08.30
SK0HSC/2 med operatör Peter SM2CEW
Frekvens 3537 +/- QRM från contesters

Bulle_191123.mp3   Opr SM2CEW


En sommarberättelse
och hur blir cykel 25?

Det blir ett kort kåseri från sommaren i SM4. En kopp kaffe på verandan hos en flyhänt OM och hur står det till med solen och cykel 25? Operator denna dag är Jaan SM0OEK som nu återvänder till buggen pigg och utvilad efter en åskrik sommar

Bulle_191116.mp3  Opr SM0OEKEn livsfarlig hobby

Efter att ha provat på boxningsklubben Balder övergick jag till florettfäktning där man hojtar En Garde innan man sticker hål på motståndaren. Det gick inte heller nåt vidare så det fick bli amatörradio. Men stopp och belägg, det är ju också en livsfarlig hobby upptäckte jag i mötet med ett jungfruligt exemplar av Eimac 3-500Z. Mer får du veta i lördagens Bulle 

Bulle_191109.mp3   Opr SM0AIG

 

Back to Mono

Nu när vi har vinterkonditioner kör SK0HSC/2 endast på 3537. 
Ur innehållet i dagens bulle: Rebellerna ger sig inte, l yckosamt prov på kortvåg, SMHSC i QTC och dags för vårt eget helgon  vid namn Samuel. Fina conds och många incheckare

Bulle_191102.mp3   Opr SM2CEW


Good Uncle och Gammal Uggla

Kärt barn har många namn. Bengt SM0GU har gått QRT 94 år gammal efter ett långt och framgångsrikt liv. Han var medlem nr 146 i SMHSC och hälsade stundom på oss på 3537 till och med på julafton även om han hade andra bestyr just då. 

Den gode onkeln eller ugglan kom från Radiotjänst på Kungsgatan 8 som han för övrigt var årsbarn med och där man fick avlägga röstprov innan anställning vilket resulterade i många fina radiopratare. Därifrån gav han sig televisionen i våld och blev rikskändis

Bulle_191026.mp3   Opr SM0AIG

 

Paddla gondol i Venedig

Ett säkert sätt att hamna på facebooksidor världen över är att segla 
gondol under broarna medan turisterna hänger på Rialto och plåtar. Bullen har just varit i la bella Italia närmare bestämt Gardasjön med omnejd en av Europas ljuvligaste platser där vi också kunde njuta av Bullen i direktsändning via Mora och linbana oss upp 1800 meter i ett nafs. 

Bullen berättar också om en Semi-Automatic Evening som av någon 
anledning frös inne trots våra ömma omorger om Vibroplexen. 

Och så gnölar vi lite om specialsignaler och 5NN-plågan som härjar på 
banden även när det inte är contest. 

Bulle_191019.mp3   Opr SM0AIG

 

Om rymdskrot med mera

Bullen handlade denna gång om Sven SM5LE som sysslar med lyssning på andra frekvenser än oss övriga. Sven har i sin villaträdgård byggt upp ett atmosfärslaboratorium för att kunna lyssna på så kallade resonansljud på 7,8 Hertz där ytterst märkliga ting kan dyka upp. Opr fick också QNI från en turistbuss nere i Italien och bullen slutade med sedvanligt däng mot FT8 och så lite om SOCWA

Bulle_191012.mp3   Opr SM2CEW

 

Vinnarna i HST 2019 

Nu har resultaten kommit från tävlingarna i High Speed Telegraphy som gick i september i en bulgariskt badort vid Svarta havet. Överst på prispallen står Ferenc HA8KW som tävlade i klassen 50+ och vann deltävlingen Morse Runner som är en contest-simulator.

Om detta kommer Bullen att handla på lördag den 5 oktober då allmänheten också inbjuds att lyssna på lite Morse i såväl 200 som 300 takt till skillnad från bullefarten 30 wpm = 150-takt så häng med! 

Hela resultatlistan från HST 2019 hittar du HÄR

Bulle_191005.mp3   Opr SM0AIG

Samma bulle i 200-takt

Gretchen für alles

Bullen hyllar allas vår Greta som slår världen med häpnad och ikväll kommer att vara gäst hos Skavlan. Det får du inte missa. Men man kan ju ha sina farhågor och reservationer. Detta dryftar vi i bullen som också funderar kring hundra miljarder pistoler och yttre och inre fiender 

Bulle_190928.mp3   Opr SM0AIG

 

Dags för stordåd

SAC fyller 60 i helgen och i SM7 har träningen redan börjat. Häng med du också. Och lyssna på SM2CEW som sänder lördagsbullen i stereo allt i syfte att lura konditionerna. Checka in på 3537 eller 7037

Bulle_190921.mp3  Opr SM2CEW


Pling i lurenOm stillasittande, ålder BMI och superlurar och allt du behöver veta för att bli fit for SAC. Därtill ett tips om en kommande expedition till VP6. Jo det handlar också om bröl i taket på gymmet där vi hoppas du är synlig åtminstone någon dag i veckan. Om du vill bli en Old Man förstås, en sån som lever länge och sänder snabbt och simmar lugnt. Jo lite Bach och Mozart blir det också. Opr är SM0AIG från metropolen Kista och SAC:en går nästa helg

Bulle_190914.mp3  Opr SM0AIG


 

Gammal bulle blir som ny

Denna gång tog vi oss orådet före att sända en tio år gammal bulle dels för att belysa tidens flykt och dels för att det finns ämnen som är lika aktuella idag som då. Som solfläckarna som verkade vara helt på upphällningen. Nu blev solcykel 25 inte så illa som man trodde 2009 påpekar Peter SM2CEW. På 1700-talet fanns det något som hette The Maunder minimum men eftersom ingen körde radio på den tiden var naturen det enda som påverkades. Trots att samme sagesman var såsom en andeviskning denna lördag fick vi ändå ihop till 17 QNI

Bullen puffade också då som nu för SAC som i år inträffar helgen 21-22.9

Bulle_190907.mp3  Opr SM0AIG

 

Spännande bulle i darriga conds 

Idag var det verkligen skitkonds med K-index 6 uppe i Kiruna meddelar opr SM2CEW. Kraftigt norrsken med andra ord. Trots detta blev det 21 QNI vilket var glädjande. Här i Stockholm låg vi på hörbarhetsgränsen på 80 men hyfsad copy på 40 så bullen kunde nedtecknas.

Däribland ett tips om hemsidan www.ab7e.com som handlar om weak signals som hjälper dig att fila på antenner och matarledningar för att kräma ut den sista decibellen. 

Men varför inte köpa en FT8-robot på Ebay? 

Bulle_190831.mp3  Opr SM2CEW

 

En god affär 

Kan man bara köpa eller sälja ett land så där utan vidare? Jo, menar Bullen, det har gjorts många gånger förr fast synd på Saint Barthelemy som vi sålde till Napoleon. Men varför inte låta Trumpen köpa Sverige? Som plåster på de danska såren. Men vi ska sälja oss dyrt och sedan leva som krösusar

Bulle_190824.mp3   Opr SM0AIG


Silent key 

Jan Trygve SM5AHX har lämnat oss efter en tids sjukdom men var med oss på QNI för bara någon vecka sedan. Han var en stor och ivrig supporter av Bullen som han även brukade inta i efterskott när det inte var conds på banden. Han var under en tid också ordförande i SMHSC

Som så många andra gnistar var han musikalisk och spelade trumpet i olika Dixielandband där han också levererade skönsång a la Louis Armstrong, stundom överträffande originalet. Vi delar sorgen med XYL Birgitta och anhöriga. Janne blev 87 år 

En händelserik bulle 

Innehållet i bullen är enligt Fredagsbrevet en blandning av nyheter, företeelser och betraktelser. Bullen news flash, vem sover i shacket, Rocket Man fick huka sig och salta inte för mycket. Får inte missas. Om du ändå gjorde det finns bullen här på klingande CW:

Bulle_190817.mp3 med opr SM2CEW

Och en händelserik månad 

Augusti har hittills varit en händelserik månad som började med att Peter SM2CEW dammade av FT-8 så att det rök om bokstäverna. Och som fortsatte med Hiroshimadagen den 6 augusti för att sedan bjuda på den årliga meteorsvärmen och stjärnfallet Perseiderna. Och premiär har det varit för både kräftor och surströmming

Bulle_190810.mp3 med opr SM0AIG

 

Dubbelbulle från Högan Nord 

Här i Luleå har vi tappat bort ca 20 grader sedan förra fredagen, nu är vi nere på mer normala +15C i skuggan.   Morgondagens bulle är bakad, den går som vanligt i stereo via SK0HSC/2 på 3537 och 7037 kc/s. 

Ur innehållet:  Neil Armstrongs hjärta bultar på månen. QTC-skribent tittar i kristallkulan, Bullen analyserar. Plus några andra aktuella företeelser värda att notera. Dock bryr vi oss inte om Rocky A$AP, honom får Tingsrätten och media ta hand om

Och här kan du lyss till bullen som inkasserade över 25 QNI från 5 länder däribland RM2D på 7 MHz

Bulle_190803.mp3 med opr SM2CEW

 

Hett om öronen 

Lördag 27 juli konstaterar Bullen att en del gillar när det är hett och tar dig sedan med på en rundresa till olika hot spots från Sevilla och Rapid City i South Dakota för att slutligen landa i Hormuzsundet där det just nu är kokhett. Jo vi hinner också med att bada bastu och ta en avstickare till Ekvatorn och Svalbard. En musikalisk rundresa på mindre än en kvart för vad är CW om inte klingande musik?

Bulle_190727.mp3 med opr SM0AIG  

Pang i bygget
 


Förra veckan handlade nyheterna både om Estonia och Månlandningen. Bullen har synpunkter på bådadera. Särskilt månlandningen. Var det århundrades största bedrift eller en icke-händelse i PR-syfte? Och en häftig platta med Count Basie och ska vi förbjuda kärnvapen eller inte?

Bulle_190720.mp3  med opr SM0AIG

Kanonbulle

Ställ upp i IARU-testen manade lördagens Bulle med Peter SM2CEW som opr. Och passa på att köra och heja på "landslaget" SE9HQ när du ändå är i farten. Bullen berättade också om märkliga öppningar på 6 meter fast på höga höjder typ 78 grader Nord men Rolfs buss har resor till Svalbard så det är lugnt. Bullen sändes parallellt på 3537 och 7037 i ett fortsatt lyckat experiment och kan här avnjutas som ljudfil: Bulle_190713.mp3


Gammal bulle blir som ny
 
Sedan det senaste sekelskiftet har vi sänt så där bortåt 600 bullar lördag efter lördag oförtrutligt och oförtröttligt. I morgon bittida repriserar vi en bulle som gick för ganska exakt tio år sedan och som känns tämligen aktuell. Den handlade om det dåliga sommarvädret, om SKD om en nu s.g.s. bortglömd boxare om flickorna i Småland och om Marconitesten som däremot åter är på tapeten redan tmw från 1400z. Opr SM0AIG
 
Och här är bullen som mp3 i ca 30 wpm


Fredagsbrevet
 
Bullen frågar sig om radioamatörer som kallar varandra för Dear Old Man är mer fredsbenägna än befolkningen i övrigt. Och som umgås med folk av alla hudfärger och nationaliteter utan att blinka. Inte kan väl såna goa mänskor tänka sig att hoppa på främmande makt och banka sk-n ur densamma? Fast vi har ju en känd radioamatör som nästan gick och blev president i USA. Ja, så där går tankegångarna när Bullen tänker

Den åtföljande bullen inhöstade ett 25-tal QNI i väntan på värmeböljan varav ett från 5B4/SM6AZZ som lögade sig nere på Cypern och lyssnade via SK4KO samt SM0HCI/MM/QRP

Nya experiment

Midsommardagens nät blir återigen ett försök med dubbla frekvenser för bättre hörbarhet. Frekvens 3537 och 7037 kHz. QNI från 08.00 och bulle kl 08.30.

Call SK0HSC/2 och operatör är Peter SM2CEW.

Som vanligt handlar det om aktuella företeelser, just denna dag dessutom med särskilt somriga förtecken.
 

Glad midsommar till alla och väl mött på 3537 alt.7037 !

PS: Dagens dubbelbulle tipsade om SKD som går just idag och är ett ypperligt tillfälle för alla skönsändare att visa sig på styva linan och fortsatte med en hyllning till SM5NZG och alla andra biodlare plus lite skäll på åskan och tips om fina DX-conds på 50 MHz och kunde ståta med QNI ända bortifrån RM2D i Moskva. Opr SM2CEW

Om du missade bullen så finns den här på klingande CW: 
Bulle_190621.mp3

Ett musikaliskt tips

Van Cliburn, en ung amerikan från Texas vann den första Tjajkovskij 
tävlingen i Moskva 1958 mitt under kalla kriget och det blev nästan avspänning. Evenemanget går vart fjärde år och kan följas på nätet just nu via sajten tch16.medici.tv och det tävlas i piano, sång, stråk- och blåsinstrument. 

Den som har Apple TV eller Chromecast kan avnjuta det hela i direktsändning från bästa TV-fåtöljen fram till den 29 juni. 

CW och musik är som bekant ungefär detsamma och bland QRQ-are hittar man både bandledare, pianister och trumpetare. 

Ingemar / SM0AIG


Summits on the air

Jan SM0OEK körde SOTA från Säliträdberget strax ovanför Siljan. Det blev hela 35 QSO varav ett från topp till topp med en HB9. Enda sällskapet var förutom myggen ett par vindsnurror från OX2 som skryter om att deras energi aldrig tar slut. Opr Jaan SM0OEK berättar själv i lördagens bulle innan han jackar ur inför åsksäsongen

Och om du missade den så finns den här: Bulle_2019-06-15.mp3

Polarn på berget

Förra veckan pågick jakten på vår alpinist SM0OEK som efter bestigning av Säliträdberget SM/DA-023 nr Mora var QRV på 30 och 40. I lördagens bulletin berättade vi också om SM1LF på väg till nionde hålet i Visby och OFFRO och om en remote som brann upp inklusive hela huset och det var inte åskan. En förfärande historia. Dessutom om SM0GU som letar efter en balun och att många blivande hams blir kuggade vid första provet hos PTS trots att dom numera slipper Morsa. Opr var SM0AIG

Bulle_190608.mp3


Rolf SM7BVO

Vårt första möte var på 80 meter CW den 16 mars 1952. Rolf var 23 och hade just påbörjat sitt yrkesliv som elektriker. Själv var jag 15 och pluggade på läroverket i Gävle. Amatörlicens var inte att tänka på men genom en ödets nyck hade jag lyckats nästla mig in på SL3AF som 2nd operator. Vi upptäckte att vi båda var medlemmar av den året innan nybildade tyska HSC-klubben faktiskt de två första från SM. Och vi körde båda med en semi-automatic från Vibroplex.

Sedan kom livet emellan med barn och blommor och vårt nästa sammanträffande var inte förrän i början av 2000-talet då vi träffades i den svenska high speed klubben SMHSC där vi båda var aktiva som bulle-operatörer om lördagmorgnarna tillsammans med Nisse SM5AZN och Lennart SM6CLU.

Rolf var den mest framgångsrike av oss och är fortfarande oslagen med sina 44 QNI dvs incheckningar till bullen. Detta inträffade den 9 maj 2009 och är fortfarande ett all time high som vi berättat om tidigare på den här sidan. Det skedde under sändning av en poetisk vårbulle med mycket fågelsång, blommor och blader.

Rolf var vår i särklass skickligaste operatör som aldrig darrade på manschetten trots att han sände iambic en konst han behärskade till fulländning. Han var också en baddare på att stämma sin ”fiol” vilket kom väl till pass varje gång tyskarna bjöd på Schlackertastenabend.

Jag har känt Rolf som en fin kamrat med stort hjärta och mycket humor men har tyvärr aldrig besökt honom i hans QTH ”uppe på berget” i Huskvarna. Det känns särskilt ledsamt idag när Lasse SM0FDO meddelar att Rolf SM7BVO sedan den 9 maj är Silent Key. 

Ingemar / SM0AIG

Dubbelbulle

 
I ett försök att bekämpa elementens raseri eller snarare sommarkonditionernas nyckfullhet återkommer Peter SM2CEW nu på lördag den 1 juni med ett förnyat vågutbredningsexperiment:

"På lördag den 1 juni kör jag nätet som SK0HSC/2 med incheckning och bullesändning parallellt på 3537 och 7037 kHz. Eftersom bullen sänds från latitud 65.4N så kör jag den samtidigt på två amatörband. Allt med avsikt att försöka dubblera chanserna till god hörbarhet hos alla. 

Men som vanligt, vi som varit med ett tag vet att man aldrig kan förutspå hur jonosfären uppför sig en arla lördagsmorgon i juni. Om vi har tur så når bullen ut till alla lyssnare. 

Innehållsmässigt handlar bullen denna gång om det allra senaste stuket i kommunikationsväg - geostationär telegrafi - samt om hur somliga just nu försöker göra det så svårt som möjligt att få QSO på ett amatörband. 

Dessutom något om hur en potatiskastare ersatt det gamla hederliga lodet vid portabelkörning. Väl mött på lördag med QNI från 08.00 svensk tid och bulle som vanligt 08.30, allt på 3537 och 7037 kHz. 

73 de Peter SM2CEW

Och här finns dagens bulle som ljudfil


Till flydda tider

Återgår min tanke än så gärna, skaldade Runeberg. Och Bullen vill inte vara sämre så förra veckan berättade opr SM0OEK om rundradions framväxt i övre Norrland på 20-talet med Kiruna Radio som exempel. Undertecknad SM0AIG befann sig vid tillfället i den lilla vackra staden Lodz - uttalas som Woudtj på engelska, ca tio mil söder om Warszawa.

Den är mest känd för sin sex km långa gågata, Europas längsta och kantad av otaliga Cafeer och spännande hål i väggen. Försökte samtidigt kolla in bullen via SK4KO som tyvärr beckar ihop vid QRQ i närheten av 30 wpm och börjar hacka och hosta.

Som tur är finns en ljudfil av samma bulle som du kan ta del av här: Bulle_190525.mp3

Hänt och sänt på banden

 
 
Fernando EA4BB 

Om SM5UH mera känd som Ullhunden och om EA4BB som bjudit på många exotiska QSL från den afrikanska kontinenten. Dessutom om konsten att bokstavera, om den sanna innebörden av QSL direct och en musikalisk soare hos SK0QO. Bulle opr SM0AIG    Bulle_190518


Nytt rekord för lördagsnätet

Uppföljaren till FT8 har skakat om bland vissa amatörer. På Twitter går meningarna isär. Vågar man nämna vad det nya modet heter eller att man testat? 

I veckan har hela kortvågsbandet var fullt av RP74 prefix för att uppmärksamma slutet på II världskriget. Mycket CW aktivitet av flinka operatörer.

Själv hittade jag en av våra flyhänta medlemmar på 17 meter stationerad i Congo som kommer ihåg besök i Kista. För dagen med callet 9Q6BB  

Och här kommer förra lördagens bulle som ljudfil i komfortabla hastigheten ca 30 wpm: 2019-05-11.mp3  med opr Jaan SM0OEK

Bullen och QTC

En läsvärd tidning tycker Bullen efter att ha plöjt sig genom senaste QTC från pärm till pärm. Från njutbara pryl- och QSL-tokiga skribenter till kuttersmycken på omslaget. En CW-spalt finns där också trots att det var länge sen Morse och Marconi var i farten. Datanörden får också sitt genom att börja meka med N1MM. En genomläsning som slutar med tant Ellen och Kookaburran

Alltsammans kan avnjutas lördag 4.5 på 3537 från 0830 med QNI en halvtimme innan

Bulle_190504.mp3  med opr SM0AIG
Detta vackra QSL-kort kunde inhöstas på Marconi-dagen


Paradiset t/r


I lördagens bulle begav sig opr SM0OEK till Paradiset varifrån han återkom livs levande för att sända veckans bulletin. Där invigde han en ung man i telegrafins ädla konst och passade på att köra lite SOTA från den svindlande höjden av 111 meter med hjälp av en EFHW-antenn

Det blev också tips om ett par kända figurer som beger sig till Karibien för att sända från ett åtråvärt prefix på 80 och 160 meter. Det blir till att stiga upp i svinottan och den som fortfarande inte har någon antenn för långvåg får nu sista chansen att slänga upp en sloper från KV-masten

Lördagsbullen med opr SM0OEK i form av en ljudfil: 27-04-19.mp3


HSC bulletin den 9 maj 2009

Opr Rolf SM7BVO med 44 QNI = all time high

LA7FF SM5AZN SE6M SM7KJH LA7JS SM1LF SM6LUX SM6GR SM4JPN SM0NFA SM3DGG SM4BZH SM5IAJ DF5ZV SM3DTQ SM5COP SM7EL SM5OCK SM6BWQ SM6CLU SM2CEW SM5AHX SM0FDO SM6DPF SM0GU SM5ACU SM7LZQ SM5ADI SM5TA SM7BGX SM5AZS SM7CZR SM3EVR SM5APS SM6AZZ OH6DC SM0AIG SM7CHX SM4ALB SM7DEW SM0RRX SM7EH OZ6YM SM6BSK

Våren är här med fågelsång , blommor och blader och några få grader. Från 5-8 QNI dvs incheckningar på åttiotalet då bullen gick på lördagseftermiddagarna ligger vi numera mellan 24-37 st vilket är något av en liten pile up för oss bullebagare. Men vi har plats i loggen för fler och siktar nu in oss på åtminstone 40 QNI

Påskaftonmorgonens Bulletin

Om man får tro LÅNGFREDAGSBREVET kommer bulletinen ifråga att handla om Greta i Vatikanen, talar sen om vad Bullen egentligen borde handla om, klagar på sjunkande QNI jämfört med för 10 år sedan och fortsätter sedan med något som är sju resor värre än klimatet

I övrigt tillönskas en GLAD PÅSK från alla hönsen i hönsgården

Och så här lät bullen med opr SM0AIG: Bulle_190420.mp3

Bullerier

Detta är vad Gagarin sa på ren och oförfalskad ryska när nedräkningen var klar och lyftraketerna brakade igång den 12 april 1961. Nu stack vi eller nu drar vi på svenska. 

Detta apropå lördagens bulle med opr SM0OEK som handlade om Etuna, Bouvet, 5X7W och tips om Gagarin-testen som pågår till 2100z på söndag. Exchange är ITU-zon för Sveriges del 18 så GL in contest

Gagarin var endast 34 år när han omkom i en flygolycka medan den första kvinnan i rymden Valentina Teresjkova fortfarande är vid full vigör 82 år gammal 

Och bullen kan du lyss till HÄR på klingande CW: 2019-04-13.mp3


Nu drar vi

Med dessa bevingade ord gick Jurij Gagarin till väders den 12 april 1961 och skulle snart följas av både en dam och en hund. Detta datum firas sedan dess som Kosmonauternas dag i den ryska almanackan. I morgon bittida är det Jaan SM0OEK som tar oss med på en tur genom etern 


Världens längsta CW-QSO: 9h33m

Lördagens bulle handlade om Göteborg Radio och en av deras operatörer Sten SM6DQO som i en artikel i QTC har berättat om vägen dit  

Man gjorde läxorna till Radio Luxembourg och skrev lyssnarrapporter till rundradiostationer runt om i världen. 15 år fyllda sökte jag C-cert. Efter målsmans godkännande och lämplighetsintyg från polisen, fick man äntligen chansen. Målet var godkänt prov i 40-takt.  

Debuten som radioamatör blev blygsam. Sändaren med ett rör och en enda x-tal kunde lämna 7 watt när glimlampan tändes. Inga instrument! Två BC-mottagare, en som RX och den andra som beat-oscillator kunde som bäst resultera i en och annan kontakt på 40 meter. Men vilken glädje. Varje QSO var ett äventyr.  

Aktiviteten på 80 meter CW var minst sagt livlig i mitten av 60-talet. Att fylla en halv loggsida en söndag var inga problem. Nördar var väl inte så vanliga då, men jag undrar om inte Leif, SM0DSG och undertecknad platsade under den rubriken efter vårt försök att slå svenskt rekord i långrandighet på telegrafi. Vi genomförde ett CW-QSO på 80 m från kl 0800 till kl 1733. Totalt 9 tim och 33 min...  

Sedan blev det flottan och jagaren Hälsingland. Vi var fem telegrafister ombord och full aktivitet i radiohytten. Därefter skolfartyget Gladan som skulle ut på långsegling. Några år senare var jag anställd i Broströmskoncernen och på väg ut i handelsflottan.  

Hela artikeln kan du läsa HÄR det är spännande läsning och Bullen om SAG med opr SM0AIG kan du lyssna till här: Bulle_190406.mp3


 Dubbelbubbel och DX

Nej det handlar inte om champagne utan om lördagens bulle som sändes i stereo på 3537 och 7037 samtidigt - med en full gallon på båda banden - allt för att bekämpa de vacklande konditionerna norrut nu när solen är i farten. Peter SM2CEW lyssnade på 3537 i vänster öra och 7037 i det högra och sände samtidigt på båda frekvenserna.

Det var long skip och fb signaler på båda banden. Dock en viss man- och kvinnospillan pga loppisen i Etuna. 

Innan bullestart kunde man köra XR0ZRC på Robinson Crusoe Island nere i bandkanten på 80 berättar Peter. Själva bullen kommer att dyka upp här i form av mp3 inkl lite tips om hur man tunar sin Stradivarius

Lördagsbullen eller büllen som fansen kallar den, hittar du här i form av en ljudfil i formatet mp3: Bulle_190330.mp3 med opr SM2CEW

Och vill du veta hur du stämmer din fiol så finns hjälpen HÄR


Pile-up i EskilstunaSå här brukar det se ut i Eskilstuna enligt Lennart SA5MMM som tagit bilden. Han är känd för att ha myntat uttrycket "CW är amatörradions själ" vilket vi funderar på att ta som vårt motto. Detta har dock inte hindrat honom från att köra XR0ZRC på FT8, andra förlöpningar att förtiga. Förklaringen till det egna callet är att det gör succe i varje pile-up. När alla andra sänt färdigt är han fortfarande inne på sina M som i Mobile och vid det laget ensam på frekvensen. Who´s the mobile undrar DX:et


Anropssignaler på löpande band

Förra lördagens bulle handlade om RufZ som är ett program med vilket du kan kolla din dagsform på CW. Du serveras ett 50-tal anropssignaler i allt mer rasande tempo och programmet ingår som ett av proven i HST, de årliga tävlingarna i High Speed Telegraphy som i år äger rum i Bulgarien den 13-17 september.

Toppnotering har för närvarande Oleg Pasechnikov EW8GS från Vitryssland som ligger på imponerande 943 cpm = bokstäver/minut vid mottagning av anropssignaler. I kommande lördags bulle den 6 april ska vi försöka sända lite call signs i den hastigheten för att smaka på hur det känns och låter.

Bullens operatörer och en del andra kända storheter är enligt top list uppe och nosar på runt 300 t/m. Det ska vi också ta en flukt på

Men först kommer här förra veckans bulle som ljudfil i ca 30 wpm, alltså rena promenadtakten: Bulle_190323.mp3 med opr SM0AIG


RM2D i Russian DX Contest

 

Mats Strandberg SM6LRR sedan 2009 bosatt i Ryssland med callet RM2D och medlem i SMHSC, deltog under helgen i RDXC i kategorin SOAB HP Mixed, dvs Single Operator All Band High Power och både CW och SSB. Allt med ett imponerande resultat som ger en medel-rate på 90 QSO/h under 20 timmars testande. Plus en välförtjänt siesta på fyra timmar. Vi bockar och bugar. QTH var hans datja utanför Moskva där han kör med en TS590S och ett Expert 1,3 slutsteg, DXlog och en antennpark bestående av Hex-beam, vertikaler för 40 och 80 plus Inv L för 160

Dramatik på Everest

Det handlar om Sveriges första försök att erövra Mount Everest där flera radioamatörer var inblandade - Jan-Erik SM2DWH hanterade kommunikationen till och från baslägret och på Stockholm radio satt den erfarne contestern och DX-räven Christer SM3EVG och hanterade trafik. Man kom mycket nära toppen men nära skjuter som bekant ingen hare. 

Det var Peter SM2CEW (bilden) som hade drabbats av höjdfeber och bjöd på kortvågsradio från The Summit of all Summits. Vi fick också ta del av den senaste forskningen om hur det går till när vi tar emot CW på klassiskt vis det vill säga med öronen. Dessutom fick sig FT8 som vanligt en känga. Bulle_190316.mp


En gammal bekant

Eller snarare ung sådan dök plötsligt upp på 3537 och checkade in på Peters bulle. Nisse SM5AZN var med from the very beginning i SMHSC satt och sitter fortfarande i styrelsen och var under en tid en uppskattad bulle-opr. Han brukade köra remote från ett super-QTH vid havet och dundrade in med UFB sigs. Men idag var det direkt från Linghem utan krusiduller och med Five Nine från Luleå

PS från opr SM2CEW: Intressant var att ZL3IO var lika stark på 80 m som OZ6IG idag, lyssnade nere i bandkanten just innan jag började med incheckningen  SOTA-safari på Madeira

Uppe på Pico Chao dos Terreiros, 1436 m.ö.h. befann sig vår utsände alpinist alias Jaan SM0OEK för att lägga ännu en SOTA-topp till sin vapensköld. Ett trettiotal QSO:n blev det däruppifrån och svenska stationer var busstarka dock icke hemmavarande opr AIG som letade förgäves runt 14060 där klättrarna brukar klänga. När jag såg honom på clustret hade han redan dragit vidare.

Om vedermödorna med hyrbil och GPS för att ta sig dit berättade Jaan i sin lördagsbulle - kolla också AIG:s bulle förra lördan om Jakten på OEK


16th World HSTC

Här kan CW-sugna gnistar löga sig på beachen innan de drar på hörlurarna inne på Estreya Palace & Residence i St Konstantine

Årets tävlingar i High Speed Telegraphy går av stapeln den 13-17 september nära Varna på svartahavskusten i Bulgarien i regi av BFRA. Deltagande klubbar sänder ett Letter of Intent innan den 15 maj. Vi kanske ska skicka ett par gubbar ihop med SSA. Det vore i så fall första gången. INFO: www.hst2019.com 

Gå gärna in och kolla på övnings- och tävlingsprogrammen lite längre ned på sidan för att se om du kvalar in, hi


The Swedish High Speed Club

Vibroplex Code WarriorFöreningen startade 1986 för att tillvarata medlemmarnas gemensamma intresse för telegrafi i hastigheter från 30 wpm och uppåt. Föregångare var tyska HSC som bildades redan 1951

Den viktigaste aktiviteten är Lördagsnätet på 3537 kHz med incheckning från 08.00 och med QRQ bulletin från 08.30. 

Nästa år, 2020 fyller Bullen 15 år efter att ha bjudit på regelbundna sändningar så gott som varje lördag sedan 2006

Ops är Ingo SM0AIG, Peter SM2CEW och Jaan SM0OEK

Trafik och bulletips:

QNI betyder incheckning och QNX är utcheckning.

Även icke medlemmar är välkomna att checka in och delta i nätet. Någon medlemsavgift utgår inte utan vi lever på frivilliga bidrag

Övnings- och tävlingsprogram

Rufz är en förkortning av Rufzeichen det vill säga anropssignal på tyska. Så heter ett litet program som används vid QRQ-tävlingar. Det spottar ur sig anropssignaler i allt högre hastighet tills lyssnaren kroknar. Man får poäng allt efter uppnådd hastighet med avdrag för fel. Man kan också direkt från programmet mejla in sitt resultat och tävla med QRQ operators världen över. Laddas ner från  http://www.rufzxp.net/

Morse Runner heter ett annat program som också används i HST-sammanhang. Det är en ytterst naturtrogen pile-up simulator - det känns nästan som att sitta på Scarborough Reef. Och den som vill komplicera livet kan kryssa för och beställa både QRM QRN QSB Flutter och QRM-ande LIDs på frekvensen. Morse Runner 1.68 kan laddas ner från  http://www.dxatlas.com/MorseRunner/

HST2006 är ett tränings- och tävlingsprogram för HST-tävlingar framtaget av bl a Andrei Bindasov EU7KI, flerfaldig CW-champion. Man sänder/tar emot femställiga grupper av bokstäver, siffror eller blandade tecken. HST2006 är freeware och kan laddas ner från vår hemsida som en ZIP-fil om ca 4 MB:  hst2006freeware.zip

Ovanstående är de program som används vid IARU:s HST-tävlingar

Tjo & Tjim och glada bullar
Här följer ett antal bullar ej särskilt färska men inte desto mindre exempel på vad som kan drabba dig på 3537 vilken lördagmorgon som helst.  SM0AIG, SM2CEW och SM0OEK turas om att bugga

Mörkt på månen
Peter SM2CEW och månstudsare till professionen berättar om en spektakulär månförmörkelse sedd från Gotlands horisont. 

Bulle 170812.mp3

Pruttande sill blev ubåt
En hårresande historia om hur marinen jagade sill i tron att de var ubåtar. Bullen varnar alla som hoppar i vattnet - se upp för marinen!

Bulle 170923.mp3

Simmar för freden
Amerikanskan Lynne Cox tog sig för att simma från USA till Ryssland för att visa att det inte var så långt mellan de två 

Bulle 170805.mp3

Polska och svenska tavlor
IT-skandalen rullar på som ett terrängfordon
och Ryssen gnuggar händer. Nu vet han hur mycket kallt stål broarna till Gotland tål

Bulle 170722.mp3

Hemingway tjurar i Pamplona 
Den här bullen bjuder på livsfarlig dramatik när beskänkta turister tror sig springa fortare än ett gäng framstormande tjurar

Bulle 170715.mp3

Fågeln som kan skälla som en hund 
En underligare pippi har du aldrig hört talas om - flöjtkråkan från Australien som kan låta som en hammondorgel och skälla som en hund 

 Bulle_170204.mp3

Siouxer, Svartfötter och Mohikaner
I den här bullen beger vi oss till Babels torn, tar ett snack med Gud och gör en krogrunda i Casablanca. Vad mer kan du önska dig?

 Bulle_170128.mp3