* * * * *

SCAG SKD Comments

Comments from the logs in their original language.

OZ8SO:
Hermed mit beskedne bidrag til nytårets SKD. Det var en ganske fin eftermiddag med gode forhold til skandinavien. Jeg fik anvendt min 150 år gamle svenske Öller type nøgle, og det var rigtig godt.
73 og godt nytår, Jens
----

SMØCUH:
I år var det fina konditioner för både SKD och SAX, men egentligen inte fler deltagare än att alla har plats på prispallen? Som vanligt körde jag med min Junker som alltid står redo. Med huven uppe syns den gedigna men ändå väl balanserade mekaniken. Junker patenterades 1920 och användes under WW2 och finns idag som surplus. Just detta ex är specialtrimmat och syns på bilden i "Cabbat" läge för luftigare stil och höga hastigheter. Under SAXning gör den lätt 120 tecken/minut i lagstadgade 10 minuterspasset. Till skillnad från andra nycklar med "pennfattning" blir det snyggast CW om man placerar pekfingret på den stora tryckplattan och låter handleden gunga i takt med musiken. En ovärderlig ägodel som donerats av vännen Eddi/DJ6UX.73 de SMØCUH
----

SM2BYW:
Tidvis dåligt med tid, kanske condsen inte heller var på topp. Det blev bara två QSO den här gången, körde med en Lindholm&Wikström nyckel som jag inte tycker om, kanske gammal är inte alltid bäst, hi.
73, Jimmy
----

SM4LWY:
Nyårsdagens SKD stördes för min del av vad jag misstänker är en julbelysning i något grannhus. Den orsakar en brusmatta över hela 80-metersbandet på upp mot S9 och gjorde det lite svårt då kondsen inte var på topp.
Min handled har fått sitt träningspass för denna gång, och jag ser fram emot tjugondag Knut då julen dansas ut och belysningseländet släcks för denna gång.
Som vanligt sändes väldigt fin CW så det var inte lätt att sätta betygen.
Tack för denna omgång och jag hoppas på att kunna vara med igen på midsommardagen.
73 de SM4LWY, Bosse Sigra i Orsa
----

SM4SEF:
Körde från syrrans sommarstuga i Blåvik, Boxholms kommun med KX3 (12 W) och ändmatad windomantenn 3 m upp. Har förstått att SKD tidsmässigt har hamnat på midsommar- resp nyårsdagarna för att operatörernas ev skakighet ska ge utslag i handstilen hi.
Här är en bild på använd nyckel av äldre militärtyp:73/Bosse
----

SM4XUW:
Trevlig aktivitet detta med SKD. Condsen var lite svajiga till att börja med, och det var en hel del QSB på min kant. Dock gick det mesta igenom och det var inga större problem att genomföra QSO. Efter lunch så blev condsen lite stabilare. Väldigt kul att höra de olika handstilarna. Fin telegrafi från alla håll.// Klas
----

SM5CBV:
Tack för ännu ett trevligt SKD. Som vanligt lite svårt att sätta betyg på respektive operatör. Tyvärr kunde jag inte vara QRV hela tiden som var avsatt för SKD, så det blev endast tio QSO för min del. Ser redan fram mot midsommardagens SKD som jag troligen kommer att köra från sommar-QTH:t på Vålarö. Men hoppas att jag fram till dess får köra några "vanliga" QSO med flera av de jag nu under SKD hade fin och trevlig kontakt med. Stort TACK och bästa 73, för en trevlig nyårsdag med SKD.Bruno
----

SM5CJW:
Jag vaknade för sent. Jag var tydligen mkt sömnig efter nyårsjakten på Lidingö 31/12-17 hos SM5AKF med Gunnar S som banläggare. 12 rävar bjöd Gunnar på och tävlingen gick en dryg km väster om idrottsskolan Bosön (på Lidingö) med välkommen bufé efteråt hemma hos Bosse. Vi var 16 startande och jag kom sexa.
Här kommer också en söt bild på en gynnare som stod på vår radhustrapp! Lasse SAØTVA tog bilden med sin mobilkamera som han råkade ha i handen när vi öppnade dörren!! Lasse var på besök för att gå den amatörradiokurs som Donald och jag har hållit i höst i VRK. Lasse fick alltså signalen SAØTVA efter godkänt prov. Lasse skall delta i Expedition Bjurälven i mars (v 11).73, Bosse
----

SM5EOS:
Trevligt med lite handpump som omväxling. Man är tyvärr lite ringrostig, men kul ändå.
73 de Kent
----

SM6LZQ:
Körde denna gång enbart på 80 meter. Ganska goda konditioner och många duktiga operatörer. Utrustningen var en ICOM IC-746 cirka 100 Watt, G5RV och HK-802 en handpump från HI-MOUND som jag tycker mycket om. Hoppas vi hörs i nästa omgång.
73, Thorbjörn
----

SM6NZA:
Tack för ännu en rolig SKD, 2018! Jag var ej QRV från start tyvärr som tanken var pga justering av fjädring, avstånd..suck.. En mäktig blandning av QRN samt QSB inledde SKD detta år och gjorde det till en extra utmaning för mig. Condx blev bättre senare på dagen, men tyvärr inga SM2 i loggen även om jag hörde stn. Inga LA/OH/OZ heller men får hoppas på fler QSO med dem på midsommardagen. Aktiviteten var bättre detta nyår än förra tycker jag vilket är skoj, även om condx skojade till det lite. Många kända sigs samt flera nya sigs för mig vilket är riktigt roligt. Betygsättning var lika svår detta år som tidigare år, gör ett försök.
73, Stefan
----

.-.-.